Kyckling med morot och sesamkompott

Kyckling med morot och sesamkompott

Morötter innehåller relativt mycket betakaroten, som är ett förstadium till A-vitamin. Den orangea färgen i moroten kommer av ämnet karoten som gör att huden får en gyllene färg om man äter morot.

Ingredienser

innehåll per portion

1 kg kyckling
1 kg bakad potatis
Morot och sesamkompott
Energi474,7 kcal
Protein48,4 g
Kolhydrater39,2 g
Fett12,6 g

Gör så här:

Börja med att lägga kycklingen i en ugnssäker påse med 1 matsked paprikapulver, 1 matsked malen koriander, 1 dl vitt vin och 2 matskedar citronsaft. Bakade av påsen i ugnen på 100 °C i ca 30-40 minuter och låt den ligga i lagen för att svalna.

Tärna sedan kycklingen och dela upp den i matlådor.

Tillaga bakpotatisen i ugnen på 200 °C i 30 minuter.

Gör slutligen morot och sesamkompotten.

Morot och sesamkompott

Sesamkompott

Ingredienser

innehåll per 100g

500 g riven morot
150 g lök
200 g rotselleri
3 st vitlöksklyftor
2 st lagerblad
10 g hackad gräslök
250 ml matlagningsgrädde 7%
10 g kokosolja
30 g sesamfrön
1/3 tsk steviasocker
1/3 tsk cayennepeppar
1/2 msk malen svartpeppar
3 tsk örtsalt
2 dl vatten
Energi71,9 kcal
Protein1,4 g
Kolhydrater6,7 g
Fett4,1 g

Gör så här:

Sätt igång ugnen på 200 °C grill.

Lägg 300 g riven morot med sesamfrön och kokosolja i en ugnsform. Grilla moroten i ca 20 minuter och rör om emellanåt, var inte rädd om det blir några svartbrända bita det är ok.

Kör lök, rotselleri, vitlök och lagerblad i en matberedare. Koka blandningen med grädde och vatten i ca 10 minuter. Använd en stavmixer och gör en slät tjock sås av det.

Ta ut morotsbladningen och blanda i det i grytan med resten av de rivna morötterna. Avsluta med stevia, cayennepeppar, malen svartpeppar, örtsalt och  gräslök.

Dela upp allt i 5 matlådor eller portionspåsar.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Jonas Andersson