Kyckling med jordnötssås

Kyckling med jorsnötssås

Att använda jordnötter i maten är ett bra sätt att öka innehållet av fleromättat fett, som anses vara en skyddsfaktor mot hjärt-kärlsjukdom. Nötterna innehåller även många nyttiga mineraler som bland annat fosfor, kalcium och magnesium.

Ingredienser

innehåll per portion

1 kg tärnad biff
1 kg tärnad potatis
Jordnötssås
Energi489,1 kcal
Protein49 g
Kolhydrater45,6 g
Fett9,3 g

Gör så här:

Börja med att marinera kycklingen i en fryspåse med en handfull grillkrydda i ca 2 timmar. Baka sedan kycklingen i ugnen på 120 °C med lite vatten i botten i ca 30 minuter. Låt kycklingen ligga i lagen och svalna.

Tärna sedan kycklingen och lägg allt i en matlåda eller dela upp den i portionspåsar.

Koka sen tärnad potatis och skölj den i kallt vatten.

Tillred efter det jordnötssåsen.

Jordnötssås

Jordnötssås

Ingredienser

innehåll per 100g

150 g tärnad rotselleri
100 g tärnad morot
100 g hackad lök
100 g tärnat och skalat äpple
3 st hackade vitlöksklyftor
1 bit hackad ingefära (tumstor)
1/2 tsk Sambal Oelek
1/2 tsk steviasocker
100 g osaltade jordnötter
2 tsk arrowrot
2 msk flytande grönsaksfond
2 msk sojasås
1/2 dl äppelcidervinäger
150g kokosmjölk light
5 dl vatten
20 g kokosfett
Malen svartpeppar
2 tsk örtsalt
Energi139,8 kcal
Protein4,1 g
Kolhydrater7 g
Fett10,2 g

Gör så här:

Värm upp en gryta med kokosfett, blanda i lök, vitlök, äpple och ingefära. Stek allt tills det blir mjukt i ca 2 minuter. Häll i äppelcidervinäger och låt koka ner till hälften. Häll i kokosmjölk, jordnötter, steviasocker och sambal oelek. Låt allt koka i ca 1 minut.

Häll i vatten, sojasås, grönsaksfond och arrowrot och när det börjar koka så blandar du i resten av grönsakerna och sänker värmen till medel. Låt allt små koka i ca 10-15 minuter tills grönsakerna är mjuka men fortfarande har lite tuggmotstånd kvar.

Smaka av med malen svartpeppar och örtsalt. 

Dela upp allt i 5 matlådor eller portionspåsar.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Jonas Andersson