Kyckling med antioxidanterKyckling emd antioxidanter

Redan i den antika Grekland tillhörde kål läkeväxterna. Idag pågår det en intensiv forskning kring kål och allt fler studier pekar på dess positiva inverkan på vår hälsa.

Alla kålsorter innehåller mycket kalcium, järn, fibrer, C-vitamin och betakaroten - ett ämne som kroppen vid behov omvandlar till A-vitamin. Kål innehåller mycket antioxidanter som bidrar till att skydda kroppens celler mot fria radikaler.

Kalcium behövs för musklernas och nervernas funktion, skelettet samt blodets koagulation, medan järn sköter transport av syre från lungor till kroppens alla vävnader och ingår även i en del enzymer. Kalium får blodkärlen att slappna av och motverkar stress och huvudvärk.

Ingredienser

innehåll per portion

1 kg kyckling
1 kg rostad potatis
Pumpa och tomatkompott
Energi468,8 kcal
Protein48,2 g
Kolhydrater40 g
Fett11,4 g

Gör så här:

Lägg kycklingen i en ugnssäker påse med 1 matsked currypulver, 1 dl vitt vin och baka sedan av påsen i ugnen på 120 °C i ca 30-40 minuter.

Tärna upp kycklingen då den svalnat och lägg allt i en matlåda eller dela upp den i portionspåsar. 

Tillaga potatisen i ugnen på 200 °C i 30 minuter tillsammans med 1 tesked vitlökspulver och 1 tesked paprikapulver.

Kokt savojkål

Savojkål

Ingredienser

innehåll per portion

350 g strimlad savojkål
200 g skivad lök
100 g skivat äpple
3 st hackade vitlöksklyftor
1/3 tsk sambal oelek
1/3 tsk steviasocker
1 msk färsk timjan
1 dl matlagningsvin
3 msk vitvinsvinäger
10 g kokosfett
1 tsk snabbkaffe
Malen svartpeppar
2 tsk örtsalt
4 tsk guarmjöl (eller maizena)
Energi55,2 kcal
Protein1 g
Kolhydrater4,8 g
Fett3,3 g

Gör så här:

Värm en gryta med kokosfett, stek lök och vitlök i ca 2 minuter. Var inte rädd för att bränna botten en aning, det är meningen. Häll i vitt vin och koka ner till hälften. Häll sedan i kokosmjölk och när det kokar lägger du i savojkål, äpple, Sambal oelek, stevia och timjan. Var inte orolig för att det ser ut att vara för mycket savojkål i grytan, det kommer att koka ner. Låt koka på medelvärme i ca 10 minuter. Häll i vitvinsvinäger, kaffe och guarmjöl. Koka i ca 5 minuter till, avsluta med örtsalt och malen svartpeppar.

Dela upp allt i 5 matlådor eller portionspåsar.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Jonas Andersson