Kyckling i apelsin & kokossås

Kyckling i kokossås

Kokosmjölk framställs av det rivna fruktköttet från kokosnöten som pressas. Beroende på önskad konsistens kan vatten tillsättas.

Kokosmjölk kan användas i många recept som ersättning för mjölk eller grädde. Koksfett innehåller laurinsyra som påstås stärka immunförsvaret och vara gynnsamt för tarmens bakterieflora.

Ingredienser

innehåll per portion

1 kg tärnad kyckling
1 kg tärnad potatis
Apelsin och kokossås
Energi442 kcal
Protein46,9 g
Kolhydrater31,6 g
Fett13 g

Gör så här:

Lägga kycklingen i en ugnssäker påse med 1 matsked currypulver och 1 dl vitt vin. Baka påsen i ugnen på 120 °C i ca 30-40 minuter.

Tärna upp kycklingen då den svalnat och lägg allt i en matlåda eller dela upp den i portionspåsar. 

Koka en laddning potatis (1 kg) i vatten, ett tips är att använda 1 tesked curry och 1 tesked gurkmeja i vattnet för att få lite smak på potatisen utan att ändra på energivärdet.

Gör sedan apelsin och kokossåsen.

Apelsin och kokossås

Apelsin- och kokossås

Ingredienser

innehåll per 100g

200 g hackad lök
1 hackad röd paprika
1 hackad gul paprika
200 g hackad morot
3 st vitlöksklyftor
1 apelsin (skal och juice)
20 g kokosfett
400 g kokosmjölk light
1/2 dl vitvinsvinäger
1/2 tsk sambal oelek
1/4 tsk vaniljpulver
1 tsk steviasocker
4 tsk guarmjöl eller maizena
1 handfull färsk koriander
1/2 msk malen svartpeppar
3 tsk örtsalt
Energi65,3 kcal
Protein0,8 g
Kolhydrater4,9 g
Fett4,4 g

Gör så här:

Lägg lök, paprika, morot, vitlök, apelsinzest (det yttersta skalet), sambal oelek, vanilj och steviasocker i en matberedare och finhacka allt.

Värm en gryta med kokosfett och fräs mixen i den i ca 4 minuter. Häll i kokosmjölk och juice från apelsinen och koka på medelvärme i ca 20 minuter. Häll därefter i vitvinsvinäger, guarmjöl och svartpeppar och stäng av värmen. Blanda sist i koriander och smaksätt med salt. Låt allt svalna. 

Dela upp allt i 5 matlådor eller portionspåsar.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Jonas Andersson