Kyckling, potatis och svampröra

Kyckling och potatis

Matsvamp har bra näringsvärde då de har lågt kaloriinnehåll, bra protein, viktiga vitaminer, mineraler och spårämnen och de har dessutom en nyttig fibereffekt i tarmen. Vissa matsvampar har dessutom positiva medicinska effekter, mest känt är förmågan att sänka kolesterolhalten i blod samt att stimulera immunförsvaret.

Ingredienser

innehåll per portion

1 kg kyckling
1 kg tärnad potatis
Svampröra
Energi450,1 kcal
Protein49,3 g
Kolhydrater37,9 g
Fett9,7 g

Gör så här:

Börja med att lägga kycklingen i en ugnssäker påse med 1 skivad lök, 1 krossad vitlöksklyfta, timjan, rosmarin, lagerblad och 1 dl vitt vin, förslut påsen och baka sedan påsen i ugnen på 100 °C i ca 30-40 minuter. Låt kyckligen sedan ligga i lagen och svalna.

Tärna kyckligen och fördela den sedan i en matlåda eller dela upp den i portionspåsar.

Koka sedan potatisen och tärna den.

Tillsist gör du svampröran.

Svampröra

Svampröra

Ingredienser

Innehåll per 100g

500 g skivad svamp (blandad svamp)
200 g tärnad rotselleri
150 g hackad lök
3 st hackade vitlöksklyftor
1 dl rött matlagningsvin
0,2 dl rödvinsvinäger
2 msk sojasås (valfritt)
1/2 tsk stevisocker (valfritt)
1 tsk cayennepeppar (valfritt)
2 lagerblad
En handfull timjan
En handfull persilja
2 tsk citronjuice
1 msk malen svartpeppar
2 tsk örtsalt
20 g kokosfett
Energi45,4 kcal
Protein1,8 g
Kolhydrater3,8 g
Fett2,2 g

Gör så här:

Värm upp en gryta med kokosfett och när den är rykande varm lägger du i svampen, låt den stekas på hög värme i ca 2 minuter. Blanda i löken och låt den stekas i 5 minuter. Häll i rött vin och rödvinsvinäger, låt det koka ner tills all vätska är borta.

Koka undertiden rotselleri, vitlök och lagerblad i vatten tills den är mjuk. Sila av men spara vattnet. Lägg i allt i en blender och häll i 3 dl vatten, timjan och persilja. Gör allt till puré,

Blanda purén med svampröra i en skål och blanda i resten, använda en stavmixer för att göra en grov puré.   

Dela upp allt i 5 matlådor eller portionspåsar.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Jonas Andersson