Krom

Krom är en mineral (spårelement) som samverkar med insulin i kroppen. Många som letar efter krom är ute efter att minska sitt sötsug - men hjälper verkligen krom mot sötsuget? I denna artikeln går vi igenom sambandet.

  • Vad är krom?
  • Kromtillskott
  • Var finns krom?

Vad är krom?

Kromets främsta biologiska funktion består i att det ingår som komponent i den så kallade Glucose Tolerance Factor, GTF. GTF bidrar till glukosupptaget i kroppen (kolhydrater). Genom ett balanserat glukosupptag kan blodsockret ligga på en jämnare nivå. Ett balanserat blodsocker är grundläggande för att motverka sötsuget. Vid för låga blodsockerhalter ökar vårt sug efter sötsaker och småätande, vilket ofta är boven i dramat vid en viktuppgång.

Tjej äter choklad

Kromtillskott

Krom ingår i många multivitaminer, i träningstillskott och som enskilt tillskott. Det rekommenderade dagsintaget enligt Livsmedelsverket är 50 mikrogram per dag, och kosttillskott med krom innehåller ofta betydlig mer än så. En vanlig dagsdos av krom i kosttillskott är runt 200 mikrogram, det vill säga 500 % av RDI.

Biverkningar

Krom är ett spårelement som lagras i kroppen, varför en hög dosering under en längre period potentiellt kan vara skadligt. Terapeutisk dosering kan vara så hög som 800 mikrogram per dag, men bör undvikas under längre perioder. Vi rekommenderar en dosering på max 250 mikrogram dagligen.

Var finns krom?

Krom finns framför allt i fullkornsprodukter och nötter, men även i kaffe och en del öl- och vinsorter. Livsmedel tillagade i kastruller av rostfritt stål får i sig en viss mängd krom.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!