Krom

Krom är en mineral (spårelement) som har betydelse för kroppens förbränning och samverkar med insulin. Det är populärt som tillskott för att motverka sötsug.

  • Vad är krom?
  • Kromtillskott
  • Var finns krom?

Vad är krom?

Rekommenderat Dagligt Intag av krom är 50 mcg per dag. Kromets främsta biologiska funktion består i att det ingår som komponent i den så kallade Glucose Tolerance Factor, GTF. GTF påverkar vävnadernas förmåga att ta upp kolhydrater ur blodet och bidrar därför förbränningen och till att jämna ut blodsockernivåerna.

Tjej äter choklad

Kromtillskott

Krom ingår i många multivitaminer, i fettförbränningstillskott och som enskilt tillskott. I och med att krom bidrar till jämnare blodsockernivåer, kan det ha en positiv verkan på vårt sötsug. Vid för låga blodsockerhalter ökar vårt sug efter sötsaker och småätande, vilket ofta är boven i dramat vid en viktuppgång. Du som ofta faller för frestelser och stävar efter ett minskat sötsug, kan ha nytta av ett tillskott.

Biverkningar

Krom är ett spårelement som lagras i kroppen, varför hög dosering under en längre period potentiellt kan vara skadligt. Terapeutisk dosering kan vara så hög som 800 mcg per dag, men bör undvikas under längre perioder. Vi rekommenderar inte dosering på över 250 mcg dagligen.

Var finns krom?

Krom finns framför allt i fullkornsprodukter och nötter, men även i kaffe och en del öl- och vinsorter. Livsmedel tillagade i kastruller av rostfritt stål får i sig en viss mängd krom.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!