Korngräs

Ett vanligt inslag i en detoxkur och en näringsrik komponent i smoothies. Korngräspulver har många intressanta egenskaper och är en bra källa till näring och fiber, oavsett om du vill gå ner i vikt eller om du bara vill leva hälsosamt.

  • Korngräsets fördelar
  • Användning av korngräs

Korngräs med tillskott i en skål

Korngräsets fördelar

Korngräs påminner om vetegräs, men är ett mindre sött och mer lättsmält spannmålsgräs. Korngräset är ett av naturens näringsmässigt bäst sammansatta råvara, med ett brett spektra av vitaminer, mineraler, klorofyll och kostfiber. Den är särskilt rik på vitamin B1, kalium, järn och C-vitamin och innehåller även zink och B12. Korngräs är rikt på klorofyll, det ämne som färgar växten grön. Man kan säga att klorofyll fungerar som växternas blod och ansvarar för dess näringsomsättning. För oss har klorofyll flera hälsofördelar, det verkar som en kraftfull antioxidant som skyddar våra celler och har även en utdrivande effekt, som medför en förbättrad hantering av slaggprodukter.

Fiberhalten i korngräs är hög, ungefär 25 % av innehållet i ett korngräspulver brukar utgöras av fiber. Kostfiber har en välgörande verkan för magen och sätter igång tarmarnas system. Dessutom mättar det bra och ger en långsam och begränsad stegring av blodsockret, så att det håller sig på en jämnare nivå.

Korngräs är basbildande och har en förmåga att neutralisera syra-basbalansen i kroppen. Varken en för sur eller basisk kropp är att föredra, men i vårt samhälle med obalanserad kort, brist på motion och stress har vi en tendens att bli försurade i kroppen. Genom basisk föda kan vi hjälpa kroppen att hitta en bättre balans och därmed undvika de följdproblem som kan uppstå av en försurad miljö; huvudvärk, trötthet och muskelömhet.

Användning av korngräs

Korngräs som hälsokost säljs vanligen som pulver, och ibland till det engelska namnet barley grass. Det lättaste sättet att använda det är att blanda ner det i en smoothie, juice eller i mat så som soppa och sallad. Vid sidan av att bara ta tillvara på näringsinnehållet, finns det många som även använder korngräs som ett medel på vägen mot ett specifikt mål.

Vid en detoxkur då man vill rena kroppen på slaggprodukter och tillföra ny, ren näring för att hitta balans i kroppen, passar korngräs utmärkt. Den utdrivande processen främjas och kroppen får hjälp till en neutral syra-basbalans.

Vid viktminskning finns det människor som upplevt att dieten gått smidigare genom att tillföra korngräspulver. Det tros bero dels på den utdrivande förmågan, men även tack vare det rika fiberinnehållet som stabiliserar blodsockret och minimerar risken för sockersug och snedsteg.

Oavsett vad du har för mål med din kropp, ger garanterat korngräs ett extra tillskott av näringsämnen på naturligt sätt!

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!