Koppar

Koppar är ett livsnödvändigt mineral som också fungerar som en antioxidant. Det är vanligt i kosttillskott för hår och hud.

  • Vad är koppar?
  • Koppartillskott
  • Var finns koppar i maten?

Vad är koppar?

Koppar är ett så kallat spårelement, vilket betyder att vi behöver få i oss det, men i väldigt små mängder. Koppar ingår i många olika proteiner och enzymer som är viktiga för bindväven, förbränningen samt nerv- och immunsystemet. Koppar medverkar också till hårets och hudens normala pigmentering.

Tjej med rött, långt hårsvall

Koppar fungerar som en antioxidant, som skyddar cellerna mot oxidativ stress. Vi utsätts hela tiden för oxidativ stress, bland annat när vi omsätter syre, stressar eller röker och denna process bryter ner våra celler. Antioxidanter hjälper till att motverka detta och skyddar cellerna.

Får vi i oss för lite koppar kan det riskera att vi får blodbrist, samma symptom som vid för lite järn. Detta beror på att koppar ingår i enzymen som omvandlar järn till en form som är upptaglig för oss. Har vi då för lite koppar kan denna omvandlingsprocess inte ske.

Det rekommenderade dagliga intaget av koppar är strax under ett milligram för vuxna. Rekommendationerna är högre för gravida och ammande.

Tillskott

Koppar ingår i alla väl sammansatta multivitamintillskott och förekommer ofta i produkter för hår och hud tack vare dess inverkan på pigmenteringen. Det används även av många som tillskott för att undvika grått hår för tidigt och för att stärka håret eller minska akneproblem. Hurvida de två sistnämnda fungerar är individuellt och det finns både ja- och nej-sägare, du tar därför bästa reda på det genom att prova själv.

Biverknignar

Inga vid normal användning. Du bör inte överdosera koppar i större mängder. Detta eftersom koppar är ett spårelement och tungmetall som delvis lagras i kroppen. Överdosering kan ge illamående och kräkningar.

Var finns koppar?

Skaldjur, inälvsmat, fullkornsprodukter, baljväxter och nötter innehåller rikligt med koppar, där jordnötter, lever, vete och råg är särskilt goda källor.

Kopparrör

På grund av korrosion av koppar i vattenledningar är det ganska vanligt att vi får i oss koppar genom dricksvattnet. För att undvika en för hög halt ska man aldrig använda varmvatten från kranen när man lagar mat och helst låta vattnet rinna en stund innan man dricker det.  

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!