Kollagen

Kollagen är ett armeringsprotein som förekommer i all bindvävsstruktur. Vi producerar själva kollagen, men en konstant nedbrytning av proteinet motverkar uppbyggnaden. Kollagen finns som tillskott för den som vill bibehålla sin rörlighet eller en god hudkvalité.

  • Vad är kollagen?
  • Kollagen som kosttillskott

Kvinna med vacker hy

Vad är kollagen?

Kollagen utgör en strukturell komponent i all bindväv så som leder, ligament, brosk, hår och hud. Ungefär en tredjedel av kroppens protein utgörs av kollagenprotein. Det fungerar som stödvävnad och tillsammans med elastin ger det stadga och struktur som skydd mot yttre påfrestningar.

Som allt annat protein byggs kollagen upp av aminosyror, varav de vanligaste typerna är bland annat lysin och arginin. Kroppen producerar själv kollagen, men en ständig nedbrytning av proteinet förekommer samtidigt. Med åldern minskar produktionen medan nedbrytningen däremot fortsätter i samma takt.

Kollagen som tillskott

Kollagen som proteintillskott marknadsförs inte främst som proteintillskott för den som vill bygga muskler, utan snarare för den som vill bibehålla sin ledrörlighet, exempelvis hårt tränande personer som sliter mycket på kroppen. Det används även tillskott för hår, hud och naglar eftersom kollagen i kroppen även fungerar som uppbyggnad på dessa områden.

Kollagen kommer både från animaliska och vegetabiliska källor och förekommer främst som hydrolysat, vilket betyder att proteinet är förspjälkat och i minsta beståndsdel. Det gör att kroppen kan ta upp det snabbt och lätt utan att först behöva bryta ner det i mindre delar.

Läs mer om kosttillskott för muskel- och ledhälsa samt för hår, hud och naglar.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!