Kisel

Kisel är en betydelsefull beståndsdel i kollagen och elastin, som är av vikt för både leder och hud. Därför kan kisel vara perfekt för dig som tränar hårt och som vill ge det lilla extra till dina leder, eller för dig som vill hjälpa din hud på traven.

  • Vad är kisel?
  • Kisel för skönhet
  • Kisel i tillskott

Vad är kisel?

Kisel är ett spårelement och är en viktig beståndsdel i kroppens kollagen, vilket är ett av de ämnen som bygger upp och bidrar med stadga till olika vävnader. Ett exempel på en vävnad där det finns mycket av kollagen är brosk som behövs för att våra leder ska må bra. Man kan därför tänka sig att ett tillskott med kisel kan vara av betydelse för ledhälsan genom att bidra till bildningen av detta ämne. Dessutom finns det en hel del kollagen i vårt skelett som produceras av våra osteoblaster, men även då behövs det såklart kisel eftersom att det är en av kollagenets viktigaste byggstenar.

Två springande personer med rödmarkerade leder

Kisel för skönhet

Kisel är också viktigt för huden då det, utöver bildandet av det strukturgivande kollagenet, även bidrar till produktionen av elastin.

Kisel, enskilt tillskott

Elastin är ett protein i vår bindväv som är mycket elastiskt, och det är exempelvis detta protein som gör att huden går tillbaka till sin normala position efter att vi drar i den. Utöver det bidrar det på samma vis till att hålla huden slät och rynkfri. När vi blir äldre produceras dock mindre elastin vilket i sin tur gör att vi lättare får rynkor och hängig hud. Kisel skulle då kunna vara av vikt för att motverka denna process eftersom att det är en viktig beståndsdel av elastin, och därför kan man även tänka sig att ett kiseltillskott till och med skulle kunna främja bildningen av elastin som sedan kan bidra till spänst och reduktion av rynkor.

Kisel i tillskott

Tillskott med kisel finns både enskilt och som ingrediens i exempelvis skönhetsprodukter. För dig som tränar mycket och hårt kan det vara bra med ett kiseltillskott som bidrar med byggstenar till kollagenet, som i sin tur kan hjälpa dig att hålla dina leder i form. Hård och tung träning kan nämligen vara slitsamt för kroppens leder, och ett gott näringsintag kan vara hjälpsamt för att förhindra slitage.

Skönhetsprodukter med kisel

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!