Inositol

Inositol används ibland i tillskott som ökar energi och prestation. Det sammarbetar med bland annat kolin för att bryta ner fett i kroppen.

Vad är inositol?

Inositol tillhör B-vitamin familjen och samarbetar med kolin, vitamin B6 och taurin för att bryta ner fett i kroppen.  Inositol är i dagsläget egentligen inget erkänt vitamin men bildar tillsammans med kolin, lecitin, ett vitaminliknande ämne som finns i varje cell som visat sig kunna sänka det skadliga kolesterolet och bidra till att förbättra korttidsminnet.

Något rekommenderat dagligt intag för inositol är inte fastställt, och det finns varken några kända brister eller risker vid överdosering. Rika källor till inositol är bland annat lever, gryn, nötter och bönor.

Inositol har under senare år blivit ett allt vanligare ämne i Pre-workout produkter (PWO) och produkter avsedda att användas under fettförbränningsträning. Det har även visat sig att inositol vid höga doser kan binda vätska i musklerna, vilket får dem att kännas visuelt fylligare och större samtidigt som denna effekt gör att du kan få en grym muskelpump/ muskeltryck, inte minst tillsammans med andra ingredienser så som Citrullin, L-arginin och taurin.

Bönor i en röd skål

Inositol som tillskott

Inositol ingår i vissa B-vitaminkomplex. Det finns även som tillskott kombinerat med bland annat kolin, som kan tas för upprätthållen fettförbränning eller i tillskott avsedda att öka den mentala prestationsförmågan. Inositol kan ingå i energigivande och uthållighetsinriktade tillskott inför träningspass tillsammans med bland annat taurin. I B-vitamin komplex kan det ingå i små doser men det ska konsumeras i doser på några 100 mg eller mer i Pre-workout produkter och produkter avsedda att användas under fettförbränningsperioder för att ha en kännbar effekt.

Inositol biverkningar

Det finns inga kända biverkningar.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!