Guarana

Guarana är inte en helt ovanlig ingrediens i sportprodukter såsom PWO’s och energidrycker. Detta beror på att det är en naturligt rik källa till koffein, som är ett ämne som bidrar till ökad vakenhet och mental prestation. Här nedan kan du läsa mer om guarana och var det kommer ifrån.

  • Vad är guarana?
  • Var finns guarana?

Vad är guarana?

Guarana är en produkt som framställs från växten Paullinia cupana Kunths frön som växer i Sydamerika. Guarana är speciellt känt för att vara en naturlig källa till koffein, och används därför ofta för att bidra till den mentala prestationen och/eller vid viktminskning.

Krossad guarana i en träslev.

Att det används av personer som önskar gå ner i vikt beror på att koffeinet kan bidra till fettförbränningen. Detta för att koffeinet i guaranan har en viss temperaturhöjande effekt i kroppen, vilket bidrar till att mer energi går åt. Dessutom har koffein en inverkan på adrenalinfrisättningen. Adrenalin är av stor betydelse för kroppen flykt-och-försvarssystem som förbereder kroppen för att klara av att bekämpa eller fly från faror, och som du kanske själv kan förstå så krävs det en hel del energi för att kroppen ska kunna upprätthålla detta försvarsläge. Dock används guarana idag främst för att bidra till den mentala vakenheten som tilltalar många idrottare och gymutövare när det är dags för att träna.

Var finns guarana?

Förutom guaranafröet själv finns det inga naturliga källor till guarana, men det har kommit att bli en mycket populär ingrediens i olika drycker och tillskott. Guarana finns både som enskilt tillskott som är ämnat för att vara uppiggande och som ingrediens i exempelvis sporttillskott. När det kommer till sporttillskott har guaranan börjat slå igenom i PWO’s där tillverkaren satsar på ett mer naturligt innehåll.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!