Grönt te

Te har konsumerats i Kina i över 4600 år och har sedan dess varit föremål för påståenden kring dess hälsoeffekter. Grönt te skiljer sig från svart te i och med att det gröna teet inte tillåts oxidera som det svarta. Detta gör att många ämnen behålls som försvinner vid oxidationen. Vi kommer i denna artikel gå igenom lite av den forskning som bedrivits på grönt te och även visa hur du brygger det på rätt sätt.

  • Vad innehåller grönt te?
  • Vilka hälsoeffekter kan grönt te ha?
  • Hur bygger man grönt te?

Tillskott med grönt te

Koffein och teanin

Teplantan innehåller många olika intressanta ämnen, varav vissa fått mer uppmärksamhet än andra. Te innehåller, precis som kaffe, koffein som fungerar uppiggande. Koffeininnehållet i en kopp te kan variera, men räkna med att det är mindre än hälften än i en kopp kaffe. Koffein kan till exempel hjälpa till under en diet på olika sätt. Det är lättare att orka med vardagen om man känner sig pigg även fast man ligger på kaloriminus och koffein har också visat sig minska den upplevda ansträngningen vid fysisk aktivitet. Det känns alltså mindre jobbigt att träna på en viss intensitet med koffein i kroppen än utan koffein i kroppen. Sen verkar även koffein göra mer fett tillgängligt från fettväven för förbränning, vilket kan vara positivt vid ren lågintensiv fettförbränningsträning, som till exempel en morgonpromenad innan frukost.

Teanin är en aminosyra som nästan enbart återfinns i teblad och verkar kunna minska vissa bieffekter av koffein. Teanin verkar snarare lugnande än uppiggande, men inte sövande. Teanin skulle i sig kunna hjälpa till med att skapa ett lugn inför nattsömnen, men koffeinet i te torde motverka detta. Dock skulle teanin kunna hjälpa mot vardagsstress. Teanin ska inte förväxlas med tein, som är ett annat namn på koffein.

Fält med grönt te

EGCG

EGCG står för "Epigallocatechin gallate" och är ett av teets många katekiner (antioxidantgrupp). EGCG är den katekin som det finns mest av i grönt te, men inte i svart då EGCG bryts ned i oxidationsprocessen. EGCG är en antioxidant, men antioxidantinnehållet i grönt te är ungefär detsamma som i svart te så de eventuella effekterna av EGCG har antagligen inget med det att göra. Det finns studier som visar att EGCG (och eventuellt andra ämnen i grönt te) hjälper till att förhindra nedbrytandet av adrenalin och noradrenalin i kroppen (två hormon), som i sin tur eventuellt ökar leverns fettomsättning samt mitokondriernas energiförbrukning. Mitokondrierna ansvarar över cellernas omsättning av näringsämnen till energi.

För att få i dig en tillräcklig mängd EGCG bör du dricka två till tre koppar grönt te per dag eller ta ett tillskott av grönt teextrakt.

Övrigt innehåll

Grönt te innehåller en rad andra ämnen som kan ha olika hälsoeffekter samt fungera som antioxidanter. Dessa inkluderar olika polyfenoler, klorofyll och annat. Dock finns det idag inte tillräckligt med studier för att kunna säga något med säkerhet mer än att de gör någonting. Ger man råttor grönt te utan EGCG kan man tydligt se att det finns fler ämnen som har effekt.

Hur du brygger grönt te

gröntte

När du brygger grönt te är det viktigt att vattnet inte är för varmt, då det gör att teet smakar bittert. Koka upp vattnet och låt det sedan svalna till mellan 75 och 80 grader innan du lägger i teet. Använder du löst te är doseringen cirka en tesked teblad per kopp. Hur länge man sedan låter teet stå och dra beror på den personliga preferensen. I Kina låter man tebladen ligga kvar i koppen när man dricker men annars går det bra att använda en sil.

Sammanfattning

Som du ser kan grönt te ha en rad intressanta egenskaper. Att ta det som kosttillskott eller som dryck har mindre betydelse. Dock har vissa svårt för den lite gräsaktiga smaken på grönt te, men många älskar den.

  • Grönt te innehåller både koffein och theanin
  • EGCG verkar vara den aktiva substansen
  • Det finns antagligen dessutom flera andra nyttiga ämnen i grönt te, som kan avnjutas som en dryck eller tas som tillskott

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!