Glutaminsyra

Glutaminsyra är en aminosyra som har flera betydelsefulla funktioner i kroppen, och en av dess viktigaste funktioner är som neurotransmittor i det centrala nervsystemet. Glutaminsyra kan dock även bidra till utförseln av överflödigt kväve från kroppen, vilket är betydelsefullt för att upprätthålla kvävebalansen. Här kan du läsa mer om:

  • Vad glutaminsyra är
  • Glutaminsyra som tillskott
  • Var finns glutaminsyra naturligt?

Vad är glutaminsyra?

Glutaminsyra tillhör samma aminosyrafamilj som glutamat, vilka kan förändra sin kemiska struktur för att omvandlas till varandra. Glutaminsyra är en icke-essentiell aminosyra eftersom att den kan produceras i kroppen från andra enklare substanser. Skillnaden mellan glutamat och glutaminsyra är liten och de har ett liknande beteende i kroppen. Faktum är att de flesta forskare till och med struntar i att hålla dem isär och refererar glutamat till glutaminsyra i kroppen, även om den redan har förlorat den del av molekylen som gör glutaminsyra till glutaminsyra.

Pedagogisk bild på en synaps i en nerv

En av glutaminsyrans viktigaste funktioner i kroppen är som en excitatorisk neurotransmittor i det centrala nervsystemet (CNS) som involverar hjärnan och ryggmärgen. Excitatoriska neurotransmittorer bidrar till ett ökat inflöde av positivt laddade joner (eg. sodium) i nervernas synapser som i sin tur bidrar till en förhöjd sannolikhet för att det post-synaptiska neuronet ska skicka iväg en nervimpuls (aktionspotential), och med andra ord är glutaminsyran mycket betydelsefull för nervsignaleringen. Och på detta sätt kan glutaminsyra bidra till att influera flera områden av hjärnan.

Utöver det bidrar glutaminsyra till elimineringen av överflödigt kväve från kroppen i form av ammonium. Detta genom att omvandlas till glutamat som sedan tillsammans med vatten och NAD+ kan bilda alfa-ketoglutarat, NADH, ammonium och en vätejon. NAD+ står för nikotinamidadenindinukleotid och är en organisk molekyl som fungerar som en vätebärare i bland annat de energifrigörande processerna citronsyracykeln och glykolysen. Med hjälp av olika enzym kan NAD+ ta upp två elektroner och en proton och bildar då NADH, som sedan kan lämna ifrån sig vätet och elektronerna i andra reaktioner då det behövs.

Glutaminsyra kan även omvandlas till glutamin i kroppen. Glutamin är en aminosyra som ofta förekommer i tillskott som riktar sig mot individer som är ute efter att bygga muskler. Detta beror på att glutamin har en roll i proteinsyntesen, och många som använder sig utav tillskott med glutamin säger sig ha känt skillnad på både återhämtningen och muskeltillväxten.

Glutaminsyra som tillskott

Glutaminsyra förekommer främst som ingrediens i kosttillskott såsom aminosyrakomplex och proteintillskott, och är alltså inte vanligt som enskilt tillskott. Detta på grund av att det är en icke-essentiell aminosyra som man oftast får tillräckligt av genom en varierad kost. Som tillskott används glutaminsyra bland annat för att bidra till cellfunktionen och som hjärnsupport, samt för att bidra till utförseln av kväve och ammonium från kroppen.

Proteintillskott med glutaminsyra

Var finns glutaminsyra naturligt?

Glutaminsyra finns naturligt i maten som en del i protein och exempel på glutaminsyrarik mat är kyckling, ägg, fisk och vissa sorters frön såsom sesamfrön. Dessa är alla bra proteinkällor med en bred aminosyraprofil. Med andra ord är det liknande livsmedel du ska kika efter i affärerna om du är ute efter glutaminsyra.  

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!