Frontböj

Alternativa namn: Knäböj med frontgrepp

Frontböj är en variant på knäböj, där du istället har vikten framför dig. Fördelen med frontböj är att den tvingar kroppen att aktivera framsida lår i högre grad än vanlig knäböj. Du behöver en skivstång och en ställning som du kan starta från för att slippa plocka upp stången från golvet och riskera ryggont.

Utförande

Greppa stången med överhandsgrepp och lägg upp den mot framsida axel. Ställ dig höftbrett isär med tårna lätt pekandes utåt. Spänn magen och sätesmusklerna.

Böj dig ner genom att skjuta sätet ordentligt utåt, som om du satte dig ned på en stol. Gå så långt ned du klarar med bibehållen god teknik.

Tryck upp igen genom att hämta kraft från lår och säte. Fäst blicken i golvet genom hela övningen för att lättare hålla rygg och nacke raka.

Vanliga misstag

Knäböj är en tung övning som kräver balans för att kunna utföra den korrekt. Har du svårt att hitta balansen, skjut ut sätet mer. Ha som riktlinje att knäna inte ska passera i linje med tåspetsarna. Det ger dessutom en skonsammare vinkel för knäna.

Ett annat vanligt misstag är att man tittar rakt fram eller till och med snett upp i taket. Nacken och huvudet ska vara i linje med ryggraden genom hela rörelsen. Svanka inte!

Aktiverade muskler i denna övning

Muskelgrupp Frontböj

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!