Fosfor

Fosfor är kroppens näst vanligaste mineral och finns i vår benstomme där det samverkar med kalcium. Det är ett viktigt mineral som vi har lätt för att få i oss, och ett extra tillskott tillför ingenting. Därför finns det inga rena fosfortillskott på marknaden idag.  

  • Vad är fosfor?
  • Tillskott
  • Var finns fosfor?

Vad är fosfor?

Fosfor är kroppens vanligaste mineral efter kalcium. Ungefär 85 % av vår fosfor finns i skelettet i form av kalcium-fosforföreningar, där det ingår i uppbyggnaden av benstommen. Fosfor bidrar också till att bilda DNA och som komponent i enzymer har det även en viktig roll i fettförbränningen.

Det rekommenderade dagliga intaget för en vuxen person är 600 mg fosfor, och de flesta av oss kommer upp i den mängden. Balansen mellan fosfor och kalcium är viktig och bör vara ungefär 1:2. Om balansen blir skev riskerar vi att få för liten del kalcium och därmed de symptom som kommer med för lite kalcium i kroppen, exempelvis benskörhet och nerv- och muskelpåverkan. Även Vitamin D samverkar med fosfor och är viktig för att det ska fungera normalt.

Tillskott

Rent tillskott av fosfor förkommer inte, eftersom det inte finns något behov av det. Det ingår inte heller i multivitaminer, av den enkla anledningen att fosfor tar för stor plats. Det förekommer dock som naturlig beståndsdel i vissa produkter, exempelvis vassleproteintillskott.

Bord med nybakat bröd

Var finns fosfor?

Våra främsta källor till fosfor är mjölkprodukter, kött och fullkornsprodukter, där det förekommer i form av fosfat.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!