Eterisk olja

Eteriska oljor är aromatiska extrakt från växter och örter, med specifika egenskaper som utnyttjas med välgörande intentioner. Det finns många användningsområden av dem, där aromaterapi och hudvård är de främsta.

  • Varifrån kommer eteriska oljor?
  • Användningsområden
  • Vanliga oljor och dess egenskaper

Varifrån kommer eteriska oljor?

Eteriska oljor är aromatiska extrakt som utvinns ur växter, träd och örter. Oljorna pressas och destilleras till en högkoncentrerad essens, som sedan används för olika syften beroende på den egenskap de tros ha. Eteriska oljor kan även framställas på syntetisk väg, vilket nu för tiden är relativt vanligt i skönhetsprodukter. Vill du ha äkta eteriska oljor i dina produkter bör du leta specifikt efter det, eller blanda en egen variant.

Lavendelolja i flaska

Användningsområden

Den eteriska oljans främsta sfär är aromaterapin och det som utgör grunden till hela den genren, där du genom massage, ångbad eller aromalampor tar till dig oljans essens. Aromaterapins syfte är att bringa välmående och hälsa genom dofterna från oljorna och metoden är känd sedan urminnes tider.

Eteriska oljor används även i skönhets- och hudvårdsprodukter, dels för att ge en härlig doft och dels för att ta del av oljans egenskaper via huden. Om du själv vill testa att använda eteriska oljor till hudvård, ska du tänka på att aldrig ha koncentrerad olja direkt på huden, eftersom det kan ge upphov till irritation. Att överdosera eteriska oljor ger ingenting positivt tillbaka, utan kan istället ge rakt motsatt effekt. En hudsalva ska bestå till max 1 % av eteriska oljor och en parfym som ska spädas till ett innehåll på ca 10 % eterisk olja.

Vissa eteriska oljor kan även användas som smaksättning i livsmedel, så som bergamottolja i Earl Grey och pepparmyntsolja i godis. Det är inte alla eteriska oljor som bör användas invärtes, så kontrollera noga på flaskan innan du provar själv och dosera med försiktighet. Liksom på huden, ska en eterisk olja aldrig förtäras i ren koncentrerad form.

Vanliga eteriska oljor och dess egenskaper

Eteriska oljor används alltid av ett syfte, oavsett om det handlar om hudvård eller doft. Nyttan med eteriska oljor är inte bevisad, men om du är nyfiken på att testa, kommer här lite exempel på de vanligaste oljorna och dess egenskaper:

Bergamott; en aromatisk lätt citrusdoftande olja, mest känd för allmänheten som smaksättning till tesorten Earl Grey. Anses ha lugnande men samtidigt upplyftande egenskaper och används även som doftessens i parfymer.

Eukalyptus; har en karaktäristiskt uppfriskande doft och anses ha antiseptiska egenskaper. Används för att lätta upp luftvägarna i förkylningstider.

Tea tree; en kraftfull olja med antiseptiska egenskaper, som är vanlig att droppa på insektsbett. Används även som hudvård mot problemhy och skadad hud.

Lavendel; anses ha lugnande egenskaper och kan användas både som doftessens och i hudvårdsprodukter.

Citrongräs; precis som många andra citrusbaserade oljor har citrongräs ett sinneslyftande och uppiggande syfte.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!