DAA

DAA är ett otroligt populärt tillskott bland bodybuilders, och används i uppbyggnadssyfte. I kroppen kan denna aminosyra naturligt bidra till frisättningen av flera hormoner, som bland annat kan hjälpa till att förbättra återhämtningen och muskelreparationen efter ett brutalt träningspass.

  • Vad är DAA?
  • Hormonerna GH och IGF-1
  • DAA som tillskott

Vad är DAA?

DAA är en form av asparaginsyra och är en aminosyra, men till skillnad från andra aminosyror är DAA inte känd för sitt deltagande i uppbyggnaden av protein, utan mer på grund av att det tycks ha en inverkan på produktionen av bland annat manliga könshormon, det uppbyggande hormonet GH och insulinlik tillväxtfaktor 1 (IGF-1). Speciellt GH är av stor betydelse för bland annat muskelåterhämtningen, och är därför mycket omtyckta av bodybuilders världen över. Här nedan ska vi gå in lite mer i detalj på hur GH och IGF-1 fungerar, i och med att dessa hormon kan vara extra intressanta i träningssammanhang.

Man som spänner sina muskler

Hormonerna GH och IGF-1

GH är ett hormon som bidrar till tillväxt samt bildning och delning av celler i kroppen. Mest intressant är det dock på grund av att det bidrar till att öka proteinsyntesen i musklerna när det behövs, såsom efter ett hårt träningspass när musklerna behöver maximal hjälp för att återhämta sig. På så vis är GH alltså av stor betydelse för muskeltillväxten. Dessutom föreslår de senare årens forskning att GH även kan vara involverat i metabolismen av kroppsfett och dess omvandling till energi vilket skulle innebära att GH, utöver sin muskeluppbyggande effekt, kan vara av vikt för förbränningen och prestationen. Förutom det kan GH även hjälpa till att sätta fart på produktionen av IGF-1-hormonet.

IGF-1 är ett hormon som är rätt likt insulin i sin struktur, och kan bidra till skelettet genom att bland annat hjälpa till att höja produktionen av kollagen och cellprotein. Detta är bland annat av betydelse för skelettets tillväxt hos barn, men många i forskningsvärlden tror även att IGF-1 kan vara av stor betydelse för benhälsan hos vuxna. Därför skulle det kunna vara intressant för dig som tränar och som vill bibehålla ett starkt och friskt skelett.

DAA som tillskott

DAA finns vanligen som enskilt tillskott och som ingrediens i andra produkter som är ämnade att öka återhämtningen och muskeltillväxten. Något som är värt att tänk på när man letar DAA tillskott är dock att asparaginsyran i sin L-form har en annan funktion i kroppen, och att de alltså inte ger samma resultat.

För att kunna dokumentera DAA:s effekter på hormonerna, muskeltillväxten och benhälsan behövs fler studier, men DAA används ändå av många som tycker att det ger en markant skillnad på deras resultat.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!