CLA

-konjugerad linolsyra

CLA är en fettsyra som ofta kopplas samman med fettförbränning och diet. Det kan tyckas paradoxalt att vi äter en fettsyra för att gå ner i vikt, men faktum är att CLA kan ha betydande påverkan på fettförbränningen.

  • Vad är CLA?
  • Hur påverkar CLA fettförbränningen?

Kapslar med CLA

Vad är CLA?

CLA, konjugerad linolsyra, är en grupp fettsyror av familjen Omega-6 som fått sitt namn tack vare sin kemiska struktur. Naturligt får vi i oss CLA genom kött och mjölk från idisslande djur, men fettsyran kan enbart bildas när djuren äter färskt gräs. Med dagens djurhållning där fodret mest består av torkad mat, innehåller tyvärr våra livsmedel mindre än hälften så mycket CLA som tidigare.

Hur påverkar CLA fettförbränningen?

CLA har många gånger tillskrivits flera olika egenskaper, bland annat som antioxidant som medverkar till vårt immunsystem. Men det är främst som fettförbränningstillskott som fettsyran uppmärksammats. Det är genom att hämma det enzym i kroppen som ingår i fettbildande processer, samt genom att motverka lagringen av fett i fettväven som CLA tros fungera vid fettförbränning.

Många studier som bedrivits har gett fantastiska resultat, men dessvärre har det inte gjorts tillräckligt många studier med människor för att kunna konstatera ett slutgiltigt resultat. I test* som gjorts har det dock visats att fettvikten minskat hos de testpersoner som använt CLA. Undersökningen gav ett sammanfattande resulat på en viktminskning med 0,05 kg per vecka för de som använt CLA. Det låter lite, men det skulle under en 10 veckors period motsvara 0,5 kg kroppsfett! Även om det krävs fler studier så påvisar det att det kan fungera som en extra metod för viktminskning. Det är speciellt intressant beaktande att det ger verkan i sig själv, oberoende av vare sig träning eller övrig kosthållning.

Mängden CLA som används i liknande sammanhang har varit runt 3 gram dagligen, en mängd som vanligtvis inte tillgodoses genom att äta kött och mejeriprodukter. Dessa livsmedel ger ju dessutom en hel del energi. CLA i mer koncentrerad form finns som kosttillskott, både som ingrediens i fettförbränningsprodukter och som enskilt tillskott. Det är antalet isomerer som är det verksamma i CLA, så leta efter ett tillskott med hög andel isomerer. Det är främst du som går på lågkaloridiet som kommer att märka störst effekt av CLA, som en extra möjlighet till fettförbränning.

Lär dig mer om hur CLA fungerar i CLA och fettförbränning.

Referenser:

*Efficacy of conjugated linoleic acid for reducing fat mass: a meta-analysis in humans. LD Whigham, AC Watras, DA Schoeller. 2007.

Conjugated linoleic acid supplementation for twelve weeks increases lean body mass in obese humans. SE Steck, AM Chalecki, P Miller, J Conway, GL Austin, JW Hardin, CD Albright, P Thuillier. 2007.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!