Capsaicin, chilins heta fettförbrännare

Om du gillar het mat med chili kan du fortsätta att äta det med gott samvete. Chili har nämligen varit föremål för många studier för sin påverkan på fettförbränningen. Att använda chiliextrakt i fettförbränningsprodukter är därför ett vanligt fenomen.

  • Chilifruktens innehåll
  • Vad gör chilin till en fettförbrännare?
  • Chiliextrakt i kapselform

Chilifruktens innehåll

Chilipeppar finns i flera olika varianter och är en av världens mest använda smaksättning i mat. Chilifrukten växer i varmare delar av världen, främst i Sydamerika och den gemensamma nämnaren för frukterna är dess heta smak. Chilifrukten innehåller mycket flavonoider och karotenoider som båda fungerar som antioxidanter och motverkar fria radikaler att bryta ner våra celler i förtid.  Det finns även tecken på att chili kan ha en smärtlindrande effekt och förkommer därför ibland som substans i vissa lokalbedövande salvor.   

Torkade chilifrukter

Vad gör chilin till en fettförbrännare?

Anledningen till chilins värmande effekt är de fettlösliga aktiva substanserna capsaiciner. Det är capsaicinerna som ger den starka smaken och gör att vi känner oss varma när vi äter stark mat. Det höjer kroppstemperaturen och ökar därigenom vår fettförbränning, när maten vi äter går åt till värmeenergi. Enligt den termostatiska teorin om aptitreglering minskar matlusten vid en ökad kroppstemperatur.

För att undersöka effekterna av capsaiciner genomfördes en tvådelsstudie.* I den första studien deltog 13 kvinnor som fick äta en av fyra olika typer av frukost; HF (Högt fettinnehåll), HF + spansk peppar, HC (högt kolhydratinnehåll) och HC + spansk peppar. Vid lunchtid mättes sedan kvinnornas matintag. Resultatet visade att den frukost som hade ett högt kolhydratinnehåll och ett tillskott av spansk peppar minskade hunger och matlust till lunch. Dessutom åt dessa kvinnor mindre fett vid lunch än resterande personer. I den andra studien deltog tio män som vid lunch fick varsin förrätt. Den ena gruppen fick en vanlig förrätt med aptitretare, medan den andra gruppen fick förrätten serverad tillsammans med röda pepparfrukter. Därefter fick de äta samma typ av lunch. Tillägget av chili visade sig minska energi- och kolhydratintaget under resterande lunch samt senare mellanmål.

Chiliextrakt i kapselform

Ett intag av capsaicinrika livsmedel kan leda till att man helt enkelt väljer att äta mindre senare under dagen, enligt denna studie. Du som inte vill eller kan äta mycket kryddstark mat men ändå vill ta del av capsaicinernas egenskaper, kan testa koncentrerad chili i kapselform.

Fettförbrännare med chili

Ät chili för att det är gott, och ta hjälp av kapslar vid behov.

*Referenser:
Effects of red pepper on appetite and energy intake. Yoshioka, St-Pierre, Drapeau, Dionne, Doucet, Suzuki, Tremblay. 1999.

Could capsaicinoids help to support weight management? A meta-analysis of energy intake data. S Whiting, EJ Derbyshire, B Tiwari. School of healthcare Sciense, 2013.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!