Behåll formen i jul

Välj rätt mat och träning

Julen är en tid då många av oss får möjlighet att spendera mer tid med nära och kära, koppla bort vardagen en stund och inte minst äta gott. Dessvärre medför efterföljande veckor dåligt samvete när vågen plötsligt ökat några siffror och höstens form känns som ett minne blott. Låt inte dig själv tillhöra skaran av människor med januaripanik i gymmet, utan behåll formen i jul med rätt mat och träning.

  • Träning under julhelgen
  • Välj rätt mat på julbordet
  • Tips för att komma igång

Tillskott att ladda med

Träning i jul

Att hinna träna som vanligt är för de flesta knappast högst upp på priolistan dagarna före jul. Att helt och hållet slarva bort månader av hårt slit känns dock en smula onödigt, och det finns några olika vägar att gå för att bibehålla formen även under julhelgen.

Man med tomteluva boxas.

Underhållsträna med tidseffektiv träning. Inse att du inte kommer att slå nya rekord på gymmet just under julhelgen, men du kan ändå ta hand om den form du redan har. Mitt i all julstress är korta med intensiva träningspass ett bra tips, om träningen ska bli av överhuvudtaget. Effektivisera genom att intervallträna med kondition och styrka, och spara ytterligare tid genom att träna hemma eller utomhus med egen kroppsvikt istället för att ta dig till din vanliga träningsanläggning.

Vila dig i form, ett klassiskt uttryck som det faktiskt ligger mycket sanning i. Du som brukar träna hårt och ofta, kan rent av må bra av några dagars extra vila. Det är när kroppen återhämtar sig som den kan bygga upp sig ordentligt, och man kan uppleva bättre resultat efter en tids vila i jämförelse med konstant träning. Observera dock att denna metod bara fungerar om du först har tränat hårt i en period.

Utnyttja energin från julmaten, och kör ett riktigt monsterpass i mellandagarna. Med lite extra energi i kroppen kan du lätt känna dig starkare på gymmet och orka träna hårdare än vanligt. En utmärkt träningsmetod för dig som verkligen vill äta under julen.

Ta vara på vardagsmotionen och lek dig i form, två roliga sätt att inte slappa till alltför mycket i soffan. Snöskottning av uppfarten är ett klassiskt tips som kräver både styrka och flås om man gör det manuellt, ett träningspass för sig! Har du barn kommer de garanterat att uppskatta när du ger dig ut för att bygga snögubbe, åka pulka eller ha snöbollskrig. Vintern är full av härlig vardagsmotion!

Välj rätt mat på julbordet

Julen har många traditioner, där maten är något av det heligaste. Inte sällan förknippas den med julbordsmaraton och mängder av godis, som kan vara svårt att hålla fingrarna borta ifrån. Njut av det goda, men frossa inte i onödan. Vill du behålla formen i jul finns det många faktorer du kan jobba med.

Skippa alkoholen! Redan i början av december korkas den första glöggflaskan upp och sedan spinner det vidare med äggtoddy, julöl, snaps och nyårschampagne. Handen på hjärtat, hur roligt är det egentligen att vakna upp på årets första dag med baksmälla? Vill du spara kalorier kan du göra dig en förmögenhet på att dra ner på drickat. Alkohol innehåller mycket kalorier och lockar dessutom lättare till snacks, nattmat och dagen-efter-mat. Dessutom tappar man lätt motivation till träning vid alkoholintag.

Kalkon på julbordet

Välj rätt på julbordet, genom att plocka av den mat som ger bäst med näring. Julskinka, kalkon, lax och sill är bra proteinkällor och bättre än korv och fabrikstillverkade köttbullar. Välj hellre den kokta potatisen än Janssons frestelse som innehåller mycket grädde och smör. Tillaga en hemmagjord, nyttig variant av rödbetssallad och skippa den färdiglagade varianten som mest består av majonnäs. Fyll tallriken av näringsrika favoriter bland brysselkål och hemlagad rödkål. Dricker du julmust till, finns idag sockerfria varianter som smakar nästan lika gott som originalet.

Godis, choklad och kakor hör julen till, men välj dina chokladpraliner i asken med omsorg och ta bara de bitarna du verkligen tycker om, frossa inte i onödan. Skålen med färska nötter är ett betydligt nyttigare alternativ för dig som vill skära ner på godbitarna.

Tips efter jul

För att minimera skadorna av julhelgen, är det allra bästa att se till att komma igång igen snabbt efter jul och inte låta sig dra på det första gymbesöket. Januari är känd som en skral månad, och för den som inte har planerat sina inköp kan lätt bli utan. Se därför till att ha förnyat ditt gymkort redan före jul, och ladda upp skafferiet med de bästa sporttillskotten du brukar använda. Investera i ett par nya, snygga träningskläder som du känner dig bekväm i, att känna sig snygg gör det ännu lättare att prestera bra.

Tillskott att ladda med

Glöm inte att jul är en tid av njutning och tillåt dig själv att njuta utan dåligt samvete. Som känt är det inte vad vi gör en gång om året som har betydelse, utan hur vi lever resten av alla dagar!

God jul önskar Svenskt Kosttillskott!

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!