Baobabpulver

Baobab låter nästan som en påhittad sagofrukt, men är högst verklig och dessutom full av näring. Frukten är bland annat rik på vitamin C, antioxidanter och kostfiber, och med andra ord en perfekt näringsboost till smoothies.

  • Baobabfruktens härkomst
  • Näring och användning

    Baobabpulver

Baobabfruktens härkomst

Den mytomspunna baobabfrukten växer i Afrika och kallas ibland apbröd, eftersom den ätits av babianer under många år. Baobabträdet är magnifikt i storleken med en kraftfull stam och ståtlig trädkrona. Frukterna påminner om stora nötter där ett tjockt skal omger kärnan av fruktkött.

Baobab trädstam

Frukterna skördas för att pressas till juice och torkas för att malas till pulver. Smaken är naturligt söt med inslag av syrlighet och uppfattas av de flesta som en riktigt god smaksättare.

Näring och användning

Baobab är mycket näringsrikt och används både för sin goda smak och sitt näringstäta innehåll.

Vitaminer och mineraler ingår i oväntat hög dos, bland annat förekommer vitamin C och mineralerna kalcium, zink, kalium och magnesium. 100 gram baobabpulver innehåller exempelvis så mycket som 340 mg kalcium och inte mindre än 100 mg vitamin C, och det är att jämföra med dagsbehovet som ligger på 75 mg C-vitamin per dag. Baobab har även ett rikligt innehåll av antioxidanter, jämförbart med blåbär och gojibär som anses vara några av de mest antioxidantrika frukter vi har.

Kostfiber utgör runt 50 % av baobabfrukten, med både lösliga och olösliga fibertyper. Lösliga fiber fungerar som föda åt tarmflorans bakterier, så att de kan frodas och motverka skadliga bakterier. Olösliga fibrer sätter igång magen och tarmsystemet, så att hela processen från magsäck till toalett fungerar.

Dryck med baobabpulver

Baobab på hälsokostmarknaden förekommer idag mest som pulver, där alla näringsämnen finns besvarade. Det smidigaste sättet att få i sig det är att tillsätta i juice eller smoothies, och ger en god smak och fullt av näring och fibrer. Pulver kan även strös över mat eller frukostmåltiden.

Tips! Testa att starta dagen med en fiberdryck. Tillsätt 2 msk baobabpulver i 3 dl vatten. Smaksätt eventuellt med lite honung eller agavesirap och rör om. Drick väl kyld!

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!