Axel Lundgren inför tävling

Förberedelser inför Crossfit Games 2016

Axel Lundgren är sponsrad av Svenskt Kosttillskott och i juli deltar han i världens största tävling inom Crossfitsporten: Crossfit Games 2016. Han har stora förhoppningar om en hög placering och har tränat stenhårt för eventet varje dag, året runt, sedan han var 14 år. Några veckor före tävling förbereder han sig fysiskt och mentalt för att prestera på topp när det väl gäller.

Jakten på världens mest vältränade person avgörs under Crossfit Games mellan 19 och 24 juli 2016 i Kalifornien, USA. Axel Lundgren är en av årets stora hopp i den internationella tävlingen. Som bosatt i Spanien tävlar han för det landet i år. Axel tränar stenhårt året runt för att kunna placera sig bland de allra bästa, och när tävlingen närmar sig lägger han på ett extra kol och tar hänsyn till allt från tävlingsgrenar till vilket väderförhållande det kommer att vara på tävlingen, då det är varmt i soliga Kalifornien.

Axel Lundgren på Crossfit-tävling

Foto: Jordan Samuel Photo

- Träningen som sådan ser ungefär lika ut även under tävlingssäsong. Jag lägger på lite mer löpning och att träna i solen, något som många atleter glömmer. Jag ser också till att träna varje pass extra hårt, så att det gör ont!

För Axel är träningen det viktigaste för att bli bra, och ser kosthållningen som ett komplement. Under tävlingssäsong fortsätter han därför att äta så mycket han kan för att få tillräckligt med energi och byggnadsmaterial till kroppen. Han är dock noga med att hålla en hälsosam diet, för att kunna känna sig lätt och stark i kroppen.

- Jag fortsätter att använda ungefär samma kosttillskott som under resten av året med proteinpulver, magnesium och omega-3. Jag använder också pre-workout när jag vill tagga till lite extra inför träningspassen och kreatin i perioder, för att bygga upp fysiken.

Tävlingsdags

Games kan jämföras med crossfitsportens VM, där de allra bästa atleterna runt om i världen gör upp. Du kan tävla i lag eller som individ, och tävlingen utgörs av flera olika moment där du ska ha så bra poäng som möjligt i varje moment, som sedan räknas ihop för att utse vinnaren. Bara tanken på att möta dessa vältränade människor skulle kunna göra vem som helst nervös, men Axel försöker behålla lugnet och fokusera på sin egen prestation.

- När det börjar närma sig ”go time” värmer jag upp ordentligt och förbereder mig med en pre-workout precis innan tävlingen börjar. Jag är noga med att inte stressa upp mig innan ett event, så jag försöker att inte tänka så mycket på själva situationen. Däremot brukar jag peppa mig själv tio sekunder före start med ledorden ”I´ll make it hurt!”. Att jag ska köra på så hårt jag kan, även om det må göra ont!

Axel har höga förväntningar på årets Games, både på tävlingens arrangemang och på sig själv. Han hoppas speciellt på simgrenar och tyngre snatch, som han tränat mycket på. Och han ska göra allt han kan för att vinna! Går det bra i tävlingen vill Axel fira stort tillsammans med sin bästa vän och segla till Ibiza. Men firandet och vilan är kort - två dagar, sedan på det igen med hårt träning!

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!