Arganolja

Det marockanska guldet, arganoljan, är en dyrbar och exklusiv vegetabilisk olja som utnyttjas till både hud- och hårvård och i sällsynta fall även som matolja. Arganoljan är näringsrik och kan användas av dig med torrt hår, irriterad hud eller i förebyggande syfte mot ålderstecken.

  • Vad gör arganoljan unik?
  • Användnings- och produkttips

Tjej med vackert hårsvall

Vad gör arganoljan unik?

Redan de gamla egyptierna omskrev arganolja som en unik olja med hälsobringande egenskaper. Fortfarande anses denna gula olja vara unik i sitt slag och är dessutom sällsynt då dess träd bara finns att tillgå i Marocko. Trädets frukter innehåller en mängd frön, som används för att pressa oljan.

Arganoljan är lätt och halvfet, med ett rikt näringsinnehåll. I arganoljan hittar vi flera hälsosamma fettsyror och vitaminer, bland annat vitamin E som besitter antioxidanta egenskaper. Det sägs att några droppar arganolja i maten bidrar till en kolesterolsänkning och till hjärt- och kärlhälsan, men någon vetenskaplig grund lutar sig detta inte på i dagsläget. Istället är oljan desto vanligare i hud- och hårvårdsprodukter där man tar tillvara på dess positiva effekter och näring.

Användnings- och produkttips

Arganoljan är utmärkt både som hud- och hårolja. Den kan verka lugnande för en stressad hud, vilket gör att många med problemhy så som irritationer och akne, upplever en förändring efter att ha använt arganoljan. Till håret bidrar arganoljan med extra näring, som kan motverka att håret blir torrt och frissigt.

Den fina oljan är lätt att stryka på huden och huden känns mjuk och elastisk efteråt. Tack vare sitt höga innehåll av vitamin E är det även många som använder den i förebyggande syfte mot åldersrelaterade linjer i hyn. Vitamin E med sina antioxidanta egenskaper hjälper till att motverka oxidativ stress som bryter ner cellerna och föråldrar dem. Dåliga vanor som alkohol, överdriven solexponering och rökning påskyndar dessa nedbrytande processer och med åldern behöver vi se till att ha ett ordentligt skydd. Arganoljans lätta konsistens gör den även fördelaktig att använda kring ögonen, som annars kan vara känsligt för alltför feta oljor.

Arganolja med frukt

Det finns flera studier* som tyder på att arganolja kan ha en positiv verkan mot rynkor och åldrad hy. Man har sett att daglig användning av arganolja både invärtes och utvärtes bidragit till att huden kunnat bibehålla sin fuktbalans och elasticitet, i jämförelse med testpersoner som inte använt sig av denna olja.

Det finns många produkter med arganolja på ingredienslistan och letar du efter en sådan produkt bör arganoljan benämnas med det latinska namnet Argania spinosa. Vill du ha en ren arganolja, ska du se till att den är kallpressad, vilket innebär att den inte upphettats och betyder att näringsämnena bättre kan bevaras.

Referenser:

The effect of dietary and/or cosmetic argan oil on postmenopausal skin elasticity.KQ Boucetta, Z Charrouf, A Derouiche, Y Rahli, Y Bensouda. 2015.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!