Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Ambassadörer

Livsmedel som sänker kolesterolet

Högt kolesterol är en av de största riskfaktorerna för hjärt- och kärlsjukdomar och att äta rätt och träna regelbundet är viktigt för att hålla kolesterolet på en hälsosam nivå. I denna artikel får du tips på ämnen som är speciellt bra för kolesterolet.  

Vad är kolesterol?

Kolesterol är en typ av fett och har många viktiga funktioner i kroppen. Det behövs bland annat för kroppens produktion av olika hormoner och för att kroppen ska kunna bilda nya celler. Det finns flera olika typer av kolesterol, där de vanligaste är LDL och HDL. LDL är även känt som det onda kolesterolet medan HDL är känt som det goda. Förenklat kan man säga att LDL ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och HDL minskar den.

Vad är då skillnaden mellan det goda och det onda kolesterolet? Det goda HDL-kolesterolet har en skyddande funktion i kroppen då det hjälper kroppen att transportera det onda kolesterolet från blodet till levern där det kan brytas ner och oskadliggöras. På så sätt försvinner LDL från cirkulationen och detta är naturligtvis positivt för hjärt- och kärlhälsan. LDL-kolesterolet har motsatta effekter mot HDL. LDL transporterar nämligen kolesterol från levern och ut i kroppen och kan ta sig in i kärlväggarna och på så sätt orsaka skada. Både HDL och LDL är alltså transportörer av fett i kroppen, men skiljer sig vad gäller sammansättning och transportsätt.

Även om kroppen behöver kolesterol så är det viktigt att värdena ligger inom ramarna för vad som är rekommenderat. Kolesterol mäts i enheten millimol per liter och det totala kolesterolvärdet, det vill säga LDL och HDL sammanlagt, bör inte överskrida 5 mmol/l. Halten av det onda LDL-kolesterolet bör inte överstiga 3 mmol/l och det goda HDL-kolesterolet bör vara minst 1 mmol/l.

Ämnen och livsmedel för kolesterolet

Allt fler människor i västvärlden drabbas av högt blodtryck och höga blodfetter, vilka båda ökar risken för att drabbas av hjärtinfarkt. När kolesterol sätter sig i kärlen ökar risken för att drabbas av så kallad åderförfettning, något som gör att blodkärlen blir trängre och blodet får svårare att ta sig fram. När detta sker ökar risken för att drabbas av hjärtinfarkt och därför bör man se allvarligt på både högt blodtryck och höga blodfetter och göra vad man kan för att sänka dessa värden. Även om man inte har för höga värden bör man tänka på vad man äter för att kroppen ska må bra både på kort och lång sikt.

Vi får i oss kolesterol på två sätt, dels genom att vi äter det och får i oss det via kosten och dels genom att kroppen själv tillverkar det i levern. Via maten kan vi få i oss både nyttigt och onyttigt kolesterol där rött kött och mejerier bidrar med kolesterol av sämre kvalitet medan fet fisk och feta vegetabilier bidrar med kolesterol av bra kvalitet. Att få högt kolesterolvärde bara genom att äta kolesterolrik mat är dock svårt. När vi äter kolesterol drar kroppen nämligen ner på sin egen produktion av kolesterol. Att sänka kolesterolvärdet genom att äta rätt är dock inga svårigheter. Nedan kan du läsa mer om olika livsmedel som har positiva effekter på kolesterolet.

Fet fisk

Fet fisk, till exempel lax, makrill och sill innehåller de nyttiga omega-3-fettsyrorna som har positiva effekter på hjärtat och kärlen. Omega-3 har nämligen visats kunna sänka nivåerna av triglycerider i blodet och samtidigt göra det mer lättflytande. Triglycerider är en annan typ av fett än kolesterol, men bidrar på samma sätt till åderförfettning och att sänka dessa nivåer är därför mycket positivt. När det gäller fett i allmänhet är rekommendationen att minska ner på det mättade fettet som finns i exempelvis kött, charkuterier och feta mejeriprodukter. Istället bör man välja omättat fett som finns i bland annat feta fiskar och vegetabiliska oljor.

Sojaprotein

 
Soy Protein
 
Core Soy Protein

Växtsteroler

Växtsteroler påminner mycket om kolesterol till sin kemiska struktur och som namnet antyder finns dessa ämnen i alla växter. Eftersom strukturen är så lik kolesterolets så minskar upptaget av kolesterol i kroppen när man äter en kost rik på växtsteroler. Att äta rikligt med rotfrukter, grönsaker, bär, vegetabiliska oljor, nötter, frön och baljväxter är därför en god idé.

Feta livsmedel från växtriket

Även om det låter konstigt så finns det fettrika grönsaker. Avokado, oliver samt nötter och frön är alla rika på omättat fett och att äta 0,5 dl nötter eller mandel om dagen kan man hjälpa till att sänka sitt kolesterolvärde och då främst LDL-kolesterolet.

Fullkorn

Att fullkorn är nyttigt är för de flesta ingen nyhet. Fullkornsprodukter är rika på fibrer och hjälper till att hålla tarmarna igång. Dessutom innehåller många fullkornsprodukter växtsteroler, vilka du kunde läsa om ovan. Havre är speciellt intressant när man pratar om fiberinnehållande livsmedel. Havre innehåller nämligen en speciell typ av fibrer, så kallade betaglukaner. Betaglukaner har dokumenterad effekt på blodfetterna och hjälper till att fördröja upptaget av kolesterol från maten. Betaglukanerna tar nämligen med sig galla när de passerar genom tunntarmen. Detta förhindrar att galla återupptas i kroppen och den utsöndras istället med avföringen. Detta resulterar i en ”brist” på galla och levern börjar därför att producera mer. En av byggstenarna i galla är kolesterol och för att få tillräckligt med byggmaterial hämtas kolesterol från blodet, vilket bidrar till att LDL-nivåerna sänks. Av denna anledning är havre speciellt intressant för den som vill äta kolesterolvänlig mat.

Baljväxter

Det finns flera studier som tyder på att baljväxter kan bidra till att sänka det skadliga LDL-kolesterolet. Baljväxter är mycket fiberrika och innehåller dessutom växtsteroler och båda dessa ämnen är som nämnts tidigare bra för kolesterolet. Att byta ut köttet mot baljväxter några dagar i veckan är alltså en bra strategi om man vill sänka sitt kolesterol.

Sojaprotein

Exakt hur vet man inte, men att sojaprotein bidrar till att sänka det totala kolesterolet, LDL-kolesterolet och samtidigt höja HDL-kolesterolet är något man sett i flera studier. Sojans innehåll av isoflavoner är något man misstänker kan vara anledningen till sojans positiva effekter. Att välja ett sojaprotein till träningen eller att ibland välja ett vegetariskt, sojabaserat köttsubstitut till middagen kan vara bra rekommendationer för den som vill göra något gott för sitt kolesterol.

Olivolja

Olivolja är en viktig del av den så kallade medelhavsdieten. Olivolja innehåller rikligt med omättade fettsyror och antioxidanter och har i flera studier visats ha positiva effekter på kolesterolvärdet. Detta tros bero på att olivoljan innehåller polyfenoler som i sin tur kan bromsa oxidationen av lipoproteiner, vilket i sin tur kan bidra till att göra LDL-kolesterolet mindre skadligt (1). Dessutom verkar polyfenolerna kunna bidra till att höja det goda HDL-kolesterolet.

Nötter och mandel

Nötter är rika på enkelomättat fett, vitamin E och kostfibrer och har visat sig vara positiva för hjärt- och kärlhälsan. Väljer man valnötter får man dessutom i sig av det nyttiga omega-3-fettet. Kom dock ihåg att välja naturella nötter som varken är saltade eller sötade. 

Bra för kolesterolet

 
Core Omega-3
 
Omega-3 Fiskolja
 
Core Instant Oats

Motion

Livsmedel i all ära, men faktum är att motion är en av de viktigaste faktorerna för ett hälsosamt kolesterolvärde. Fysisk aktivitet där man får upp pulsen och svettas hjälper till att motverka inflammation i kärlväggen och detta är positivt för att minska risken för åderförfettning. Att träna åtminstone 3 dagar i veckan är receptet att följa. Motion verkar förutom att minska de skadliga effekterna av LDL-kolesterolet även kunna höja nivåerna av det goda HDL-kolesterolet. För personer som redan har för höga kolesterolvärden är motion extra viktigt för att minska risken att det onda kolesterolet ska få skadliga effekter.

Referenser

[1] Berrougui H, Ikhlef S, Khalil A. Extra virgin olive oil polyphenols promote cholesterol efflux and improve HDL funcionality. Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:208062.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Därför är psylliumfrön bra för magen

Därför är psylliumfrön bra för magen

Psylliumfrön är rika på fiber och används vid magproblem och viktminskning.
 
Våra märkningar och certifieringar

Våra märkningar och certifieringar

Läs om våra märkningar och certifieringar.
 
Tillskott för hjärta och kärl

Tillskott för hjärta och kärl

Lär dig mer om vilken livsstil och kosthållning som påverkar hjärtats hälsa.
 
Så fungerar betaglukaner

Så fungerar betaglukaner

Betaglukaner är en typ av fiber som har flera positiva effekter på kroppen.
 
Bli av med ballongmagen

Bli av med ballongmagen

Vad ska man egentligen göra för att bli av med svullen mage? Tipsen får du här!
 
Det här är lecitin bra för

Det här är lecitin bra för

Lecitin är viktigt för kolesterolnivåerna och för hjärnan.
 
Guide: Det här betyder tillsatser och e-nummer

Guide: Det här betyder tillsatser och e-nummer

Här kan du lära diig mer om E-nummer och vad de används till.
 
Därför är fiskolja bra för oss

Därför är fiskolja bra för oss

Fiskolja innehåller fett som bidrar till hjärtat och hjärnans normala funktion.
 
Vi listar: Hälsofördelarma med vegetarisk kost

Vi listar: Hälsofördelarma med vegetarisk kost

Att äta vegetariskt har flera hälsofördelar som du kan läsa mer om här.
 
Vad är glukomannan?

Vad är glukomannan?

Glukomannan är en löslig fiber som används i kosttillskott för viktkontroll.
 
Så fungerar maltodextrin

Så fungerar maltodextrin

Maltodextrin är en kolhydrat som används främst i gainers eller sportdrycker.
 
Så påverkar sötningsmedel kroppen

Så påverkar sötningsmedel kroppen

Läs om olika sötningsmedel, hur söta de är och vilka gränsvärden som finns.
 
Vad är glykemiskt index?

Vad är glykemiskt index?

GI går ut på att bibehålla jämnt blodsocker genom mat med lågt GI-värde.
 
Mat för hjärnan

Mat för hjärnan

Vill du förbättra minnet eller koncentrationen? Här är maten du ska välja!
 
Lär dig allt om RDI: Rekommenderat Dagligt Intag

Lär dig allt om RDI: Rekommenderat Dagligt Intag

I den här artikeln kan du läsa mer om RDI och andra begrepp av betydelse.
 
Allt du behöver veta om D-vitamin

Allt du behöver veta om D-vitamin

Vitamin D får vi från solljus, och kan vara svårt att få i sig på vintern.
 
Så påverkar kolin fettförbränningen

Så påverkar kolin fettförbränningen

Kolin deltar i fettförbränningen och kan även påverka minnesförmågan.
 
Så påverkar Q10 vår kropp

Så påverkar Q10 vår kropp

Q10 är en antioxidant och viktig komponent i alla celler och vitala organ.
 
Välj rätt fett och olja

Välj rätt fett och olja

Smör, margarin eller kokosolja? VIlket fett är bäst till vad? Lär dig mer här!
 
Så räknar du ut kalorier och energi

Så räknar du ut kalorier och energi

Hur fungerar egentligen detta med kalorier? Lär dig det här.