Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Matlådor | Ambassadörer

5 anledningar att styrketräna

Att styrketräna kommer att förändra ditt liv. Det låter kanske lite mycket att komma med ett sådant påstående och säga att någons liv kommer att bli annorlunda enbart på grund av att de börjar lyfta vikter. Men det är sant.

Visst, en gång är ingen gång och att bara ha ett gymkort gömt och glömt någonstans i plånbokens djupaste fack räknas såklart inte. Men styrketräna regelbundet och med ganska hög intensitet i allt från 6-12 månader och skillnaden mot tidigare kommer inte bara att vara påtaglig. Den kommer att vara grymt bra. Detta så länge man har tränat på ordentligt, regelbundet, samt utsatt sig för riktigt motstånd.

Det kanske låter som en klyscha men styrketräning är hårt men rättvist; det man lägger in får man tillbaka. Några saker som man får tillbaka, 5 för att vara exakt, är t.o.m. så otroligt bra så att vi bör titta lite extra på vad de är. Med det sagt så följer här 5 starka anledningar till att styrketräna, vare sig du behöver bli motiverad till att faktiskt börja styrketräna eller om du hållt på ett tag men behöver påminnas om varför det du redan gör är så förbaskat bra.

1. Att styrketräna gör dig stark och bygger självförtroende

Ingen vill vara svag, varken fysiskt eller mentalt. Det är en horribel känsla. Alla vet vi ju den där känslan när man är sjuk och inte orkar göra någonting; att bara lyfta en kopp te är tungt och man undrar hur sjutton det kändes när man tidigare var frisk och fungerade bra. För det blir som om man liksom glömmer det så fort man är dålig.

Styrketräna regelbundet under en längre tid med bra motstånd och du kommer på samma sätt att undra hur sjutton du kunde gå runt innan och inte haft samma styrka. Att man faktiskt var fysiskt ”svag”, utan att det kanske var något man medvetet gick och tänkte på. Ganska exakt som skillnaden mellan när man är sjuk och frisk.

Och den känslan är obetalbar; att vara stark och kapabel nog att ha uppnått det för egen maskin, och det i sin tur ger självförtroendet en bra skjuts rakt uppåt.

Snacka om en stark anledning till att börja styrketräna, eller hur?

2. Att styrketräna hjälper dig att bränna mer fett

Det finns en gammal myt som säger något i stil med att det går bara att bränna fett med konditionsträning. Och så är det givetvis inte.

Det här är en viktig grej för speciellt alla tjejer att förstå som, helt i onödan, är rädda för att få (stora) muskler av styrketräning och som istället står och sliter ut knän och leder på löpbandet för att bekämpa kärlekshantagen.

Det absolut bästa man kan göra är att pausa löpningen och börja lyfta skrot som frisätter fettnedbrytande hormoner istället. Springa kan man göra det med såklart, och det bör man, om inte annat så för hjärtat men att styrketräna och bygga muskler kommer göra mer för fettförbränningen än löpbandet kan. Långt mycket mer. Att sprinta däremot är en helt annan grej och något man bör plocka upp omgående om man är inne på att bränna fett på effektivt sätt.

Muskler bränner fett. Mer muskler, mer fettförbränning. Mer muskelmassa ökar metabolismen och genom styrketräning och ett schysst intag av näring (mat) så kommer man både få en snygg tonad kropp samtidigt som man vinkar bye bye åt kärlekshantagen. (Tips: börja sprinta för att skala av dem ännu snabbare.)

3. Att styrketräna ger dig bättre disciplin

I början av denna artikel så nämndes det att styrketräning är hårt men rättvist; det man lägger in får man tillbaka. Och det börjar såklart med disciplin; disciplin att ta sig till gymmet gång på gång och utföra allt som ska utföras.

Det kräver definitivt sin man/kvinna och det är inte speciellt konstigt att många ger upp innan de ens har kommit halvvägs igenom. Det är riktigt synd för i slutet av tunneln är belöningen enorm och ger man upp får man aldrig uppleva den.

Styrketräning är individuellt och bygger inte bara muskler utan även en stomme av stark disciplin som kan användas i en massa andra områden i livet. Att styrketräna på riktigt kräver att man pushar sig utanför där det är bekvämt och safe, om och om igen, och det ger en smak av att hårt arbete är inget att vara rädd för. Något som såklart kan vara väldigt bra att ha med sig.

4. Att styrketräna gör dig friskare

När vi styrketränar stärker vi vårt immunförsvar vilket gör att vi helt enkelt blir friskare. Att träna regelbundet är suveränt för sömnen (också om man har svårt att sova) och med bättre sömn stärker vi kroppens naturliga försvar, bygger upp muskler och vår återhämtning blir överlag bättre.

Efter att ha tränat ett längre tag kommer man att märka av mindre förkylningar, influensa och andra vanligt förekommande sjukdomar. Chansen att man fortfarande håller sig frisk när andra går och snörvlar ökar genom att styrketräna. Och det är ju aldrig fel.

5. Att styrketräna förbättrar dålig hållning

Alltför många spenderar alldeles för mycket tid sittandes framför datorer, och då snackar vi inte sittandes på bästa sätt heller. Jag har inte varit ett dugg bättre själv och har spenderat många år sittandes helt käpprätt. MEN, med medvetenhet (och ovanliga övningar) går det att skapa bra resultat och det är där styrketräning kan komma så väl till pass.

Om jag personligen inte hade tränat så hade jag antagligen sett ut som en banan vid det här laget. Tack och lov så slipper jag göra det tack vare att jag springer på gymmet hela tiden, vilket kompenserar för dåligt sittande (som det ständigt jobbas på).

Många människor har idag svaga ryggar, svag bål, inåtroterade axlar och går smått framåtlutande, vissa med risk att falla framlänges. Med styrketräning stärker man rygg, bål och hela kroppen och får automatiskt upp hållningen; något som kan spara en många år av värk och problem i framtiden.

Där var 5 starka anledningar till att styrketräna och gör man inte det redan idag så har tiden aldrig varit bättre än att börja omedelbums. Förhoppningsvis fann du något i den här artikeln som fick upp ögonen för styrketräning, och även om man redan visste allt så är det aldrig fel att bli påmind, eller hur?

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

  Träningsschema för 5 dagar i veckan

Träningsschema för 5 dagar i veckan

Kör igenom hela kroppen med vår program för 5 dagar.
  Hur tillverkas kosttillskott?

Hur tillverkas kosttillskott?

Varifrån kommer tillskotten vi äter och hur tillverkas de?
  Träningsschema för 3 dagar i veckan

Träningsschema för 3 dagar i veckan

Från nybörjare är det nu dags att ta nästa steg, träning 3-dagar i veckan.
  Träningsschema för 4 dagar i veckan

Träningsschema för 4 dagar i veckan

Komplett träningsupplägg för dig som tränar 4 dagar i veckan.
  Kom igång: Träningsprogram för tjejer

Kom igång: Träningsprogram för tjejer

Effektivt kom-igång-program för tjejer baserat på 3 dagar i veckan.
  Guide: Välj rätt kosttillskott

Guide: Välj rätt kosttillskott

En enkel guide för dig som undrar vilket kosttillskott som passar just dig.
  5 anledningar att äta D vitamin

5 anledningar att äta D vitamin

Vi listar 5 starka anledningar till varför du ska hålla koll på D-vitaminintaget
  Går det att omvandla fett till muskler?

Går det att omvandla fett till muskler?

Vi lär dig över hur du omvandlar fett till muskler!
  Fitnesscoachen tipsar: Så får du maximal muskeltillväxt

Fitnesscoachen tipsar: Så får du maximal muskeltillväxt

Bygg maximal muskelmassa, med heta tips från coachen Martin Gilck!
  Styrketräning för tjejer

Styrketräning för tjejer

Våga spendera tid på gymmet för att få den kropp du vill ha!
  Kosttillskott för vegetarianer

Kosttillskott för vegetarianer

Lär dig hur du får i dig allt du behöver som vegetarian.
  Vi tipsar: 9 anledningar att köra helkroppsträning

Vi tipsar: 9 anledningar att köra helkroppsträning

Det finns många anledningar till att börja träna helkroppsträning.
  Guide: Välj rätt kreatintillskott

Guide: Välj rätt kreatintillskott

En guide som hjälper dig välja rätt kreatintillskott.
  Stor guide om L-Glutamin

Stor guide om L-Glutamin

Glutamin är en aminosyra som är mycket populär hos kroppsbyggare.
  Allt om fettförbränning

Allt om fettförbränning

Läs vår snabbguide till hur du effektivt ökar din fettförbränning.
  Kosttillskott för ökad lust

Kosttillskott för ökad lust

När lusten inte är på topp finns det flera ämnen som påstås kunna hjälpa.
  Stor guide: Gå ner i vikt

Stor guide: Gå ner i vikt

Det enda du behöver veta för att lyckas med din viktnedgång.
  Kost & kosttillskott för dig som tränar CrossFit

Kost & kosttillskott för dig som tränar CrossFit

Ät rätt kost och kosttillskott för CrossFit. Peter Bláha ger dig tips.
  Bygg muskler med rätt kost

Bygg muskler med rätt kost

De viktigaste stegen till ökad muskelmassa.
  Stor guide: Naturliga proteintillskott

Stor guide: Naturliga proteintillskott

Den som inte kan äta protein från mjölk har flera tillskott att välja bland.