Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Ambassadörer

Därför är mjölkprotein bra

Inget folkslag dricker så mycket mjölk som vi i Sverige och det försörjer oss dagligen med välbehövligt kalcium och D-vitamin. Mjölkprodukter är dessutom en fantastisk källa till fullvärdigt protein och det är inte för inte som det används även i kosttillskott.

  • Mjölkproteinets egenskaper
  • Olika tillskott

Mjölkproteinets egenskaper 

Mjölk är alla däggdjurs första föda och är därför en mycket näringsrik dryck med det primära innehåll vi behöver för att växa. Mjölk består av cirka 6 % protein och av proteinet utgörs runt 80 % av kasein och 20 % av vassle, två varianter med vitt skilda egenskaper som fungerar som varandras komplement. Proteinet i mjölk är komplett med alla viktiga aminosyror.

Att dricka enbart mjölk efter träning kan vara vanligt bland nybörjare och motionärer, men det är i regel inte tillräckligt för att återhämta sig ordentligt. Du bör konsumera en mer komprimerad form av kolhydrater och protein för att få tillräckligt med energi utan onödiga kalorier från mjölksocker.

Olika tillskott

Mjölkproteinpulver är en isolerad form av mjölk där fett och kolhydrater separerats och resultatet blir ett proteinkoncentrat. Mjölkproteinpulver innehåller samma proportioner av vassle och kasein som ren mjölk och har därför en relativt långsam upptagningshastighet. En vanlig form av mjölkproteinpulver kallas micellärt kasein och är den minst behandlade formen av mjölkprotein. När man i dagligt tal pratar om mjölkprotein är det ofta kasein man menar.

Vassleprotein är den del av mjölkprotein som har snabb upptagningshastighet. Det finns olika typer av vassleprotein, där vanligt koncentrat är standard. Det fungerar bra som basprotein för den aktiva människan och dess egenskaper gör det perfekt som återhämtningsprotein efter träning. Vassle har ett högt innehåll av de grenade aminosyrorna leucin, isoleucin och valin, som är de aminosyror med störst påverkan på proteinsyntesen. Vissa vassleproteinpulver är så kallade isolat eller hydrolysat. Isolat är en renad form av vassle med extremt små mängder kolhydrater och fett och hydrolysat är ett förspjälkat isolat som ger ett omedelbart upptag i kroppen. Isolat och hydrolysat är något dyrare än vanligt koncentrat och är anpassat efter den som vill utvecklas i sin träning.

Vassleprotein

 
Core Protein Pro
 
Core Whey Protein
 
Micro Whey Active

Kasein är vasslens raka motsats. Kaseinet har en förmåga att bilda en gel i magen, vilket gör att upptagningshastigeten kraftigt fördröjs. Kasein har inte samma inverkan på proteinsyntesen som vassle, men det långsamma upptaget gör att dina muskler förses med protein under en längre stund och det används ofta för att motverka muskelnedbrytande processer. Kasein fungerar bra som komplement till vassle, exempelvis vid diet med kaloriunderskott, före nattsömn eller när det dröjer länge mellan måltiderna.

Kasein

 
100% Casein
 
Core Casein

Sammanfattningsvis är alltså mjölkprotein ett fullvärdigt protein som passar den aktiva människan. Den som inte nöjer sig med att bara dricka vanlig mjölk har flera koncentrerade proteinpulver att välja bland; mjölkprotein med samma proportioner som i mjölk, vassleprotein för den som vill ha ett snabbt upptag och kasein för att motverka muskelnedbrytning. Vill du veta mer om varje proteinsort kan du ta del av artiklarna om vassleprotein och kasein.  

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Allt du vill veta om vassleprotein

Allt du vill veta om vassleprotein

I denna artikel går vi igenom kungen bland protein, vassleprotein!
 
Guide: Välj rätt proteinpulver

Guide: Välj rätt proteinpulver

En enkel guide till proteintillskott.
 
Stor guide: Vad är kasein?

Stor guide: Vad är kasein?

Kasein är ett långsamt protein som passar bra för att bevara muskelmassa.
 
Nybörjarguide om protein

Nybörjarguide om protein

En guide kring hur protein fungerar och hur mycket vi behöver.
 
Fördelarna med hydrolyserat vassleprotein

Fördelarna med hydrolyserat vassleprotein

Hydrolysat är mycket snabbupptagligt, minimalt med fett och kolhydrater.
 
Vi guidar: Så hittar du laktosfritt protein

Vi guidar: Så hittar du laktosfritt protein

Laktosintoleranta har flera potenta proteinsorter att välja bland.
 
Stor guide: Få resultat med proteintiming

Stor guide: Få resultat med proteintiming

Lär dig om fördelarna att inta rätt proteinsort vid rätt tillfälle!
 
Hur bra är sojaprotein?

Hur bra är sojaprotein?

Sojaprotein är den vegetabiliska motsvarigheten till vassleprotein.
 
Bygg muskler med rätt kost

Bygg muskler med rätt kost

De viktigaste stegen till ökad muskelmassa.
 
Stor guide: Naturliga proteintillskott

Stor guide: Naturliga proteintillskott

Den som inte kan äta protein från mjölk har flera tillskott att välja bland.
 
Guide: Protein för träning

Guide: Protein för träning

Varför är protein så viktigt för träningsresultaten? Svaret finner du här.
 
Så fungerar äggprotein

Så fungerar äggprotein

Äggprotein är ett medelsnabbt och mycket potent protein.
 
Proteinbars på fyra ingredienser

Proteinbars på fyra ingredienser

Gör egna proteinbars på enbart 4 ingredienser (som du förmodligen har hemma).
 
Så fungerar ärtprotein

Så fungerar ärtprotein

Ärtprotein är ett vegetabilsikt protein fri från gluten och laktos.
 
Därför är psylliumfrön bra för magen

Därför är psylliumfrön bra för magen

Psylliumfrön är rika på fiber och används vid magproblem och viktminskning.
 
Så väljer du rätt proteinbar

Så väljer du rätt proteinbar

En guide till vilken bar du ska välja beroende på just dina behov.
 
Naturligt protein i kosten: Hampaprotein

Naturligt protein i kosten: Hampaprotein

Hampa är en fullvärdig vegetabilisk proteinkälla, fri från laktos och gluten.
 
Allt om: Råmjölk - colostrum

Allt om: Råmjölk - colostrum

Colostrum är en extra näringsrik råmjölk som produceras hos kon efter kalvning.
 
Kaseinmousse

Kaseinmousse

Proteinrik mousse på enbart två ingredienser.
 
Hur bra är risprotein?

Hur bra är risprotein?

Risprotein är ett naturligt och vegetabiliskt proteintillskott.