Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Ambassadörer

Det här är L-fenylalanin

Fenylalanin är en essentiell aminosyra som är involverad i produktionen av vissa hormoner. Det finns i tillskott som DLPA och ingår ibland i prestationshöjande tillskott.

  • Vad är fenylalanin?
  • Tillskott

Vi rekommenderar

 
DLPA
 
Fenylalanin 500

Vad är fenylalanin?

Fenylalanin är en essentiell aminosyra, vilket innebär att vi inte kan tillverka den själv utan måste tillföra den via maten. Precis som övriga aminosyror utgör den en byggsten för protein. Fenylalanin i kroppen ombildas till aminosyran tyrosin som i sin tur är föregångare till en rad signalsubstanser såsom dopamin, noradrenalin och adrenalin.

Dopamin är det viktigaste drivmedlet för hjärnans belöningssystem och kan kallas för vårt lyckohormon. Det frisätts genom våra sinnesintryck och får oss motiverade. Dopamin är förstadium till noradrenalin och till adrenalin. Adrenalin är ett stresshormon som utsöndras vid hårt fysiskt arbete. Det sätter kroppen i beredskap för att fly eller fäkta, och höjer därmed prestationsförmågan på kort sikt.

I maten vi äter finns fenylalanin naturligt i protein och ingår i sötningsmedlet aspartam. Ett optimalt intag av fenylalanin är hos vuxna runt åtta gram, men i genomsnitt får vi bara i oss ungefär fem gram om dagen. Ett alltför litet intag kan leda till känslomässiga störningar, viktökning och cirkulationsbesvär.

Vissa personer saknar förmågan att bryta ner fenylalanin, en genetisk åkomma som kallas fenylketonuri (PKU). För dessa personer kan det vara livsfarligt att äta livsmedel med alltför höga halter fenylalanin. Därför finns alltid texten "Innehåller en fenylalaninkälla" på produkter sötade med aspartam.

Tillskott

Fenylalanin ingår naturligt i proteintillskott och finns som tillskottet DLPA. DLPA innehåller en blandning av två former av fenylalanin: D-formen som är syntetisk och L-formen som är naturlig. Det säljs som ett prestationshöjande tillskott, där en vanlig dos ligger på runt 2 gram om dagen och kan med fördel kombineras med koffein.

Fenylalaninets verkan beror troligen även på att det bidrar till att endorfinerna i kroppen får längre verkan. Endorfin är ett hormon som utsöndras vid träning, smärta och förälskelse. Endorfiner hjälper till att blockera smärtsignaler till det centrala nervsystemet och fungerar som ett smärtstillande medel. Du har säkert någon gång känt dig hängig och omotiverad på väg till gymmet eller löpspåret, men när du sedan är klar med träningen känner du dig istället glad och upprymd. Det kan förklaras av utsöndringen av endorfiner som skapar en känsla av eufori. Många idrottare hävdar att träning kan utlösa ett rus hos dem, känt som fenomenet ”runner´s high”. Kroppen tillverkar dock enzymer som bryter ner endorfinerna, så dess verkan försvinner gradvis. Tanken är då att ett tillskott av fenylalanin ska hindra enzymerna från att bryta ner endorfinerna.

I försök* som gjorts har man sett en klar förbättring av mentalt fokus och humör vid intag av aminosyror där fenylalanin och tyrosin ingått, i jämförelse med aminosyror där dessa två saknats. Testpersoner som fått fenylalanin och tyrosin har konstaterat ett förbättrat resultat av fokus och vakenhet. Testpersoner som fått aminosyror utan dessa två komponenter, har istället uppvisat ett påtagligt trytande humör och dessutom en försämrad minnesförmåga. Fenylalanin kan alltså kanske ge en betydande effekt när det gäller att hålla oss pigga och alerta, men det behövs fortfarande fler studier för att kunna säkerställa effekterna ett extra tillskott ger vid träning.

Biverkningar

Vissa personer kan uppleva huvudvärk vid intag av fyra gram eller mer på samma gång. Den som lider av PKU bör se upp med för höga doser och ska avstå tillskott av fenylalanin.

*Referenser:

Behavioural effects of acute phenylalanine and tyrosine depletion in healthy male volunteers. Grevet, Tietzmann, Shansis, Hastenpflugl, Santana, Forster, Kapczinskil, Izquierdo. 2002.

The effects of tyrosine on cognitive performance during extended wakefulness. Neri, Wiegmann, Stanny, Shappell, McCardie, McKay. 1995.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Vad är aspartam?

Vad är aspartam?

Aspartam är ett av de vanligaste och mest omdiskuterade sötningsmedlen.
 
Guide: Så väljer du rätt aminosyror

Guide: Så väljer du rätt aminosyror

En guide bland alla aminosyror som finns på marknaden.
 
Så påverkar sötningsmedel kroppen

Så påverkar sötningsmedel kroppen

Läs om olika sötningsmedel, hur söta de är och vilka gränsvärden som finns.