Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Ambassadörer

Så fungerar naturligt sötningsmedel: Björksocker och xylitol

Xylitol

Björksocker är ett naturligt sötningsmedel från björkar och kallas även xylitol. Det tycks ha många fördelar i jämförelse med både socker och artificiella sötningsmedel, men används trots det mest i dryck och tuggummin. Idag finns möjligheten att köpa det rent för att används på egen hand i matlagning och bakning.

  • Vad är björksocker?
  • Användning
  • Biverkningar

Vad är björksocker?

Björksocker, som sedan årtionden mest varit bekant som xylitol, är en sockeralkohol utvunnet ur björkar. Det var under andra världskrigets Finland då sockerproduktionen var bristande, som man började utvinna detta fiberämne från björkens sav. Sedan dess har den syntetiska framställningen av xylitol varit alltmer framträdande.

Björksocker

 
Björksocker

Björksocker både ser ut och smakar som vanligt socker, ett lättlöst och kristallint pulver. Trots det ger björksocker nästan 40 % färre kalorier än socker, med 2,4 kcal per gram. Vi har nämligen inte förmågan att bryta ner och ta upp all den mängd kolhydrater som björksockret innehåller.

Användning

I dagens industri används xylitol mest som sötningsmedel i dryck, tuggummin och tandkräm. Tack vare björksockrets kemiska struktur, kan munnens bakterier inte bruka det som näring och därmed förhindras att växa i munnen och ge upphov till plack och karies. Dessutom är det ett basiskt ämne som förhindrar syraangrepp. Detta har gjort att man sett xylitol både som en god smakgivare och som en aktiv ingrediens i tandkräm och tuggummin.

Björksocker säljs även enskilt som sötningsmedel till hemmen, och kan användas istället för socker i matlagning, bakning och söta drycker. Vill du själv testa björksocker är det enkelt att byta ut; björksocker har nästan en identisk sötma och vikt som strösocker. Det är enbart i jäsdegar som det kan bli problematiskt, och du kan behöva en liten mängd vanligt socker för att få en fluffig deg.

Biverkningar

Det finns flera studier som undersökt xylitolets påverkan på människan, och det har aldrig visat sig vara farligt. En hög konsumtion kan däremot ha en laxerande effekt, vilket framförallt kan vara besvärande för människor med magproblem, och medför en kraftig begränsning i användandet. Det räcker med runt 50 gram för att en känslig mage ska protestera, men att söta sitt kaffe eller en enstaka måltid med xylitol är för de flesta inga problem.

Värt att påpeka är även att björksocker är mycket giftigt för hundar och endast en liten mängd kan ge allvarliga symtom. Du bör därför aldrig dela med dig av dina bakverk till dina fyrfota vänner!

Björksocker är ett perfekt sötningsmedel för dig som vill ha naturlig sötning med sockersmak, men med färre kalorier.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Så påverkar sötningsmedel kroppen

Så påverkar sötningsmedel kroppen

Läs om olika sötningsmedel, hur söta de är och vilka gränsvärden som finns.
 
Så fungerar taurin

Så fungerar taurin

Taurin är en aminosyra som ofta används för ökad muskelpump och uthållighet.
 
Så fungerar enzymer i kroppen

Så fungerar enzymer i kroppen

Enzymer hjälper till att byta ned maten vi äter så att vi kan ta upp näringen.
 
Så fungerar maltodextrin

Så fungerar maltodextrin

Maltodextrin är en kolhydrat som används främst i gainers eller sportdrycker.
 
Så fungerar gurkmeja (curcumin)

Så fungerar gurkmeja (curcumin)

Gurkmeja innehåller curcumin som aktiv ingrediens, en kraftfull antioxidant.
 
Så fungerar CLA och fettförbränning

Så fungerar CLA och fettförbränning

Här sätter vi CLA under luppen för att klargöra om det kan underlätta din diet.
 
Så fungerar betaglukaner

Så fungerar betaglukaner

Betaglukaner är en typ av fiber som har flera positiva effekter på kroppen.
 
Så fungerar synefrin i samband med fettförbränning

Så fungerar synefrin i samband med fettförbränning

Syefrin kommer från pomeransskal och används i tillskott för fettförbränning.
 
Så fungerar ärtprotein

Så fungerar ärtprotein

Ärtprotein är ett vegetabilsikt protein fri från gluten och laktos.
 
Så fungerar aminosyran L-citrullin

Så fungerar aminosyran L-citrullin

Citrullin är en aminosyra som ofta ingår i PWO för att öka muskelpumpen.
 
Guarana - naturligt koffein

Guarana - naturligt koffein

Guarana är en allt mer vanligt förekommande ingrediens i kosttillskott.
 
Så fungerar detox med juice

Så fungerar detox med juice

Lär dig hur du renar kroppen med hjälp av färskpressade juicer.
 
Så fungerar GLA (nattljusolja)

Så fungerar GLA (nattljusolja)

Nattljusolja är rikt på GLA och används i samband med PMS och övergångsåldern.
 
Så fungerar äggprotein

Så fungerar äggprotein

Äggprotein är ett medelsnabbt och mycket potent protein.
 
Så fungerar aminosyran L-cystein

Så fungerar aminosyran L-cystein

L-Cystein är en icke-essentiell aminosyra som finns i hud, hår och GTF.
 
Allt om: Mandelmjöl - naturligt glutenfritt

Allt om: Mandelmjöl - naturligt glutenfritt

Mandelmjöl är rikt på protein och har lågt GI, perfekt för LCHF och glutenfritt.
 
Naturligt protein i kosten: Hampaprotein

Naturligt protein i kosten: Hampaprotein

Hampa är en fullvärdig vegetabilisk proteinkälla, fri från laktos och gluten.
 
Så fungerar ingefära och gingeroler

Så fungerar ingefära och gingeroler

Ingefäran är inte bara god utan även rik på nyttigheter.
 
Så fungerar paleodieten

Så fungerar paleodieten

Paleo, stenålderskost, är dieten som värdesätter matens kvalité i första hand.
 
Så fungerar stenålderskost för dig som tränar

Så fungerar stenålderskost för dig som tränar

Visste du att stenålderskost även kan ha stora fördelar för dig som tränar hårt?